Всички стратегии за Северна Корея крият огромни рискове

Всички стратегии за Северна Корея крият огромни рискове

Най-новото ракетно изпитание на Пхенян възроди призивите за постигане на компромис със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но всички възможни стратегии крият огромни рискове. Успешното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, която един ден би могла да порази САЩ с ядрена бойна глава, възобновиха риториката за военна интервенция в изолираната държава, коментира британският в. "Гардиън". В четвъртък за пореден ден събитията около Северна Корея са основна тема в западния печат.


Ядрените амбиции на Пхенян, които преди бяха някакво абстрактно стратегическо безпокойство за бюрократите във Вашингтон, внезапно се превърнаха в неотложен въпрос. По-рано тази година американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза, че всички опции за блокиране на севернокорейската ядрена програма са на масата. Разговорът за "хирургичен удар" често възниква, когато политиците обмислят военна интервенция в зони на конфликти или безредици по света, но конотацията с хирургическа операция е илюзия, отбелязва вестникът. И подчертава, че няма опция за военна интервенция в Северна Корея без цивилни жертви и висок риск за опасна ескалация.

Пробното изстрелване на севернокорейска балистична ракета с голям обсег вдигна залозите на Корейския полуостров, но според експерти САЩ имат ограничени военни опции за справяне със заплахата от Пхенян без опасност от ответни действия, които могат да унищожат Южна Корея, посочва в. "Файненшъл таймс".

 

Американската посланичка в ООН Ники Хейли вчера заяви, че САЩ са склонни да прибягнат до военна акция, ако дипломатическите и други усилия да се повлияе на Пхенян се провалят. Но министърът на отбраната Джеймс Матис предупреди по-рано тази година за рисковете от подобно действие, подчертавайки, че всяко военно решение ще е трагедия с невероятен мащаб и ще представлява война, каквато не е имало от 1953 г. насам (Корейската война), напомня "Гардиън".

Налагането на по-строги санкции на Пхенян има смисъл, включително повече наказания за международни банки и компании, които имат незаконни бизнес-отношения със севернокорейците. Само санкции обаче няма да са достатъчни. Вашингтон се нуждае и от по-обещаваща преговорна стратегия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Северна Корея не е проблем, който може да бъде решен. Колкото и да му се иска на Запада там да има революция, режимът на династията Ким оцелява по-дълго отколкото някой е очаквал. Дори днес няма и намек за вероятност той да падне, а и севернокорейците не проявяват признаци на масов бунт. Наистина ли някой си мисли, че с нови санкции вождът на страната Ким Чен-ун ще бъде накаран внезапно да се откаже от властта и севернокорейците целокупно да станат либералдемократи или че по някакъв начин Вашингтон може да размахва заплашително достатъчно самолетоносачи, та севернокорейската военна и политическа върхушка да се предаде?, пита авторът на друга статия в "Ню Йорк таймс".

Американският щит за противоракетна отбрана все още не е готов за севернокорейските ядрени ракети, предупреждава в. "Политико". Десетки милиарди долари бяха похарчени през последните тридесет години, а Пентагонът все още не разполага с надежден начин за унищожаване на ракети с ядрени бойни глави, приближаващи САЩ. Вместо това системата за противоракетна отбрана, замислена да защити САЩ от междуконтинентални балистични ракети - разнородна мрежа от сензори, радари, ракети прехващачи, базирани в Аляска и Калифорния - не издържа на три от пет изпитания, а дори двете успешни са придружени от много забележки, както признават висши военни, подчертава вестникът.

Понякога забравяме, че политическата риторика на президента Тръмп е изкована не в продължило години политическо управление или дискусии с експерти по външна и вътрешна политика, а в седмични интервюта за предаването "Фокс и приятели", отбелязва в. "Вашингтон пост" в статия със заглавие "Тръмп никога не е имал план за справяне със Северна Корея".

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят