Всички цигари в Австралия с еднакви кутии

сн. БГНЕС

Еднаквите цигарени кутии, независимо от тяхната марка, от днес стават задължителни в Австралия, въпреки опитите на производителите да оборят закона в съда, съобщи Франс прес.

Според закона, който влиза в сила от 1 декември, всички цигарени пакети трябва да бъдат с еднакъв, тъмно зелено маслинен цвят, и с шокиращи предупреждения за вредата от тютюнопушенето, независимо от марката.

Министърката на здравеопазването Таня Плиберсек заяви, че законът цели да направи пушенето възможно най-непривлекателно.

 Бритиш Американ табако (British American Tobacco) от своя страна предупреди през последните месеци, че тази мярка ще доведе до бум на черния пазар, тъй като еднаквите пакети ще улесняват фалшификациите, така че от това ще спечели само организираната престъпност.

Нейният конкурент Филип Морис (Philip Morris) обеща дълги съдебни битки пред международните инстанции.

През лятото Европейската комисия заяви, че ще следи внимателно действията на Австралия, а директорката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан призова останалите страни по света да последват австралийската политика в сферата на търговията с тютюневи изделия.

Споделяне

Още от Свят