Всички цистерни за горива с GPS срещу измами

Всички цистерни за горива с GPS срещу измами

От вторник започва монтирането на GPS устройства на всички цистерни, които превозват тежки горива, обяви в понеделник директорът на агенция ″Митници″ Ваньо Танов на съвместна пресконференция с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Устройствата вече са доставени след обявена тръжна процедура, каза той и изрази увереност, че по този начин държавата вече ще има пълен контрол над превоза на горива и на дължимите акцизи, откъдето има сериозно изтичане на дължимо облагане. Танов не уточни ще си платят ли фирмите, превозващи горивата, за инсталирането на засичащите устройства.

Аналитичен център ще събира информация за всички внасяни и изнасяни горива, обясни още Танов.

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове бе предвидено горивата за отопление да са оцветени в червен цвят, защото техният акциз е по-нисък, посочи Ваньо Танов. Той обяви, че от началото на годината само от количествата оцветени горива, които е трябвало да постъпят в учебни заведения, детски градини и болници, държавата е щяла да бъде ощетена с 350 000 лв., ако не са били извършени проверките. Те са показали, че от 3.574 млн. литра 700 хиляди липсват, а 142 хиляди са намерени по бензиностанции и превозни средства. Сега неплатеният акциз ще бъде начислен на фирмите и на всеки, който е съставил документи с невярно съдържание, ще му се търси отговорност, каза Танов.

Надявам се НАП да извърши съответните промени и също да приеме наредба, според която и всички бензиностанции трябва да бъдат свързани в онлайн система. Така ще се знае какво гориво е внесено, какво е произведено, какво е обложено с акциз и какво е продадено и ако има разлика между продадените горива и платения акциз, значи има нерегламентирани количества, посочи Танов. Той подчерта, че от 1 юли ще можем да говорим за истинска съвместимост между системите на НАП и митниците.

За акциза върху алкохола Танов заяви, че въпреки съпротивата на входа и изхода на всеки данъчен склад, където се бутилира алкохол, са сложени измервателни уреди. Митническият директор каза, че съпротивата е обяснима, защото ще стане ясно например, какви количества се произвеждат, оттам пък - какви лозови масиви се декларират и колко декарите отговарят на истината.

В последните дни текат масирани проверки по отношение на цигарите, съобщи още директорът на агенция "Митници". Той каза, че 32 000 обекта са получили разрешения за продажба на цигари. До три месеца агенция "Митници" трябва да преиздаде лицензите с изтекъл срок, а до един месец да разгледа новите кандидати за лиценз.

През последните четири дни са извършени 1274 проверки на обекти за продажба на цигари, намерени са 381 000 къса цигари, които са без бандерол или с нерегламентиран у нас бандерол (тоест с македонски или сръбски бандероли), съобщи Танов. Нарушителите няма да могат да кандидатстват за преиздаване на лиценза за продажба на цигари, каза той.

Танов призна, че проблемът със събираемостта на акцизите на цигарите е най-голям, като наблегна, че там са най-сериозните усилия за запушване на ″пробойните″. Преносим скенер за откриване на скрити цигари се използва на пристанищата на Бургас и Варна, а контролът на южната граница е засилен.

По южната граница се осъществява 100% контрол на микробуси и автобуси. Куфарната търговия в класическия вид е почти спряла, но пък сега куфарните търговци влизали безпрепятствено от Румъния.

Тече дисциплинарна проверка на 10 служители, която по всяка вероятност ще завърши с дисциплинарни уволнения, каза още той.

Митниците се справят добре″

Митниците се справят добре с приходите и вече не са едно от четирите най-корумпирани държавни системи в България, обяви Симеон Дянков.

Според министъра едно от първите неща, които видял, идвайки си в България миналата година, бил анализ на неправителствената организация ″Трансперънси интернешънъл″, според което четирите най-корумпирани системи в България били енергетиката, правосъдието, полицията и митниците. Питайте сега другите как са, митниците вече не са сред тях, каза министърът.

Без да посочва числа, Дянков обясни, че акцизите се събират по план, като събираемостта при алкохола е над плана, при горивата ″вече имало положителни резултати″, но призна, че при цигарите имало проблеми.

Колко все пак са приходите за първото тримесечие?

И министър Дянков, и Танов не казаха какви приходи са събрали митниците през първото тримесечие на тази година, въпреки че би трябвало данните да са готови. Дянков обяви, че от приходите трябва да се извадят 170 млн. лв. акциз за връщане за унищожени цигари със стари бандероли от 2007 до 2009 г. плюс още 49 млн. лв. възстановен акциз на селскостопански производители. Тези пари ще бъдат изплатени до края на май.

Дянков каза само, че събираемостта на ДДС върху акцизни стоки е 102% за трите месеца от началото на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?