Всички участъци на "Тракия" се изграждат в срок

Няма забавяне при строителството на нито един от лотовете на магистрала "Тракия". Това стана ясно в четвъртък след поредната проверка на аутобана от представители на регионалното министерство и пътната агенция. Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов разпореди ежемесечни проверки на магистралите в процес на изграждане и заяви, че лично ще контролира спазването на сроковете.

Няма забавяне на строителството на участъка от "Тракия" от Ямбол до Карнобат – Лот 4, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов. При инспекцията той бе придружен от представители на неправителствената организация "Прозрачност без граници".

Регионалният министър Росен Плевнелиев не пропусна да сплаши сдружението "Тракия IV", което изгражда участъка като заяви, че няма да се поколебае да развали договора с него, ако закъснее със сроковете. Само два дни по-рано Плевнелиев каза пред журналисти, че не се обмисля вариант търгът за последната отсечка от "Тракия" да се повтори. За такава опция се заговори, дори и от премиера, след като "Мостстрой", една от фирмите в сдружението, поиска защита от кредитори.

Строителството на Лот 2 и Лот 3 от магистрала "Тракия" също е в график, каза Плевнелиев.

Целта на днешния оглед е да се "заснеме" картина към днешна дата по протежение на магистралата, за да бъде строителството публично и пред медиите.

"Целта не е да покажем един министър, който се разхожда по една магистрала, а да покажем каква е ситуацията към днешна дата", каза Плевнелиев. Огледът се прави с цел публичност и прозрачност по отношение на строителството на магистралата, каза той.

Няма никакви проблеми по отношение на разплащанията. До момента са разплатени 20 милиона лева аванси с пари по еврофондовете – увери той.

"Това, че даваме зор тези магистрали най-после да се случат след като 46 години не са се случили, няма нищо общо с качеството”, подчерта Плевнелиев. Скоростта на изпълнение на строежа няма да бъде за сметка на качеството.

Споделяне

Още от Бизнес