Всички ученици обратно в клас от понеделник при тестване веднъж седмично

МОН обяви, че в момента не достигат 150 000 теста за връщането на децата

Всички ученици обратно в клас от понеделник при тестване веднъж седмично

Всички ученици от 1 до 12 клас се връщат в класните стаи от понеделник. Това ще стане при тестване веднъж в седмицата, а не както досега се процедираше с малките ученици от 1 до 4 клас – два пъти седмично. Изследването на учениците ще бъде в първия учебен ден от всяка седмица. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в четвъртък. Очаква се до края на деня да излезе негова заповед, с която да се уреди връщането на учениците от 5 до 12 клас отново в присъствена форма на обучение.

За всички ученици тестването ще се осъществява с щадящи тестове. Учителите ще се тестват два пъти седмично.

Според Кацаров разреждането на тестването до веднъж седмично няма да повиши значително епидемичния риск.

"Броят на заразените намалява непрекъснато. Регистрираната заболеваемост сред хората под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, извършени в училищата през изминалите две седмици, сочат изключително нисък процент на положителни резултати. Затова експертите смятат, че тестове може да се правят веднъж – в началото на седмицата. Това вероятно повишава леко риска, но не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична обстановка”, коментира той.

Кацаров каза, че по разчети на МЗ има тестове, които би трябвало да стигнат до средата на януари за общините, където заболеваемостта е над 250 на 100 000 население. 

След това, обаче, от МОН съобщиха, че не им достигат над 150 000 неинвазивни теста, за да бъдат върнати всички ученици в клас от понеделник, 6 декември.

В момента МОН разполага с 520 260 теста - 430 660 от тях са разпределени в училищата и все още не са използвани, а в склада на БЧК са налични 89 600 теста.

В същото време учениците в страната са 678 111, без област Кърджали, в която заболяемостта е под 250 на 100 000 души и училищата са отворени без тестване. Така се формира недостиг на около 150 000 теста.

МОН се опасява, че към момента няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември т.г.   

По-рано министърът на образованието проф. Николай Денков заяви, че е поискал от МЗ всички ученици да се върнат в клас най-късно до вторник и отправи критики относно взаимодействието между двете министерства. 

"Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента, или да се разредят - да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло в червените зони, така че да има за тъмночервената зона", заяви  по-рано Денков пред бТВ.

Той посочи, че връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете.

В момента пристигат между два и три пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от първи до четвърти клас, каза Денков.

"През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант", обясни просветният министър.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи тестове. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите.

Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. "В момента, в който взеха това решение - ние бяхме в епидемичен взрив. "Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата", каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: "Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ".

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан - от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга - липса на тестове.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година.

Образователният министър каза, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България