Всички ученици получават точка за спорната задача от матурата по български

Грешката във верния отговор не била граматическа, а семантична

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова (втората от дясно на ляво) обяви, че спорната задача се отменя. Сн. БГНЕС

Спорната задача 7 от матурата по български език и литература се отменя и всички зрелостници ще получат по 1 точна за нея, независимо дали са отговорили правилно, или не.

Това обявиха от Министерството на образование и науката в сряда - два дни след задължителния изпит, на който се явиха над 51 000 дванайсетокласници. Решението за това е взето на заседание в сряда сутринта, а във вторник родители сигнализираха за грешния според тях въпрос.

Ето и спорната задача:

"В кое от изреченията не е допусната граматическа грешка:
А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.
Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.
В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.
Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти."
Според отговорите на теста, публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, верният отговор е Б - т.е. това изречение е правилно. Според родители и според някои специалисти обаче в него думата "комисия" трябва да бъде членувана и това прави и това изречение грешно.

От министерството на образованието обясниха, че специалистите, подготвяли тестовете и проверявали задачите в тях, са категорични, че в посочения за правилен отговор Б граматическа грешка няма.

Това каза и директорът на Института за български език към Българската академия на науките проф. Светла Коева. Според нея няма граматическо правило, което да изисква думата "комисия" да бъде членувана. В изречението имало семантична грешка - т. е. хората биха членували думата. Писано правило в граматиките, че определителният член е задължителен в този случай, обаче липсвало. Затова според нея формулировката на задача и посоченият верен отговор са правилни.

Въпреки това зам.-министър Таня Михайлова обясни, че след като тя обърква учениците и създава несигурност, ще бъде отменена и всички зрелостници ще получат по 1 точка за нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?