Всички училища ще бъдат компютъризирани до 3 - 4 месеца

Всички над 3300 училища в България ще бъдат компютъризирани до май - юни т.г., а до влизането на България в Европейския съюз всички учебни заведения ще разполагат с високоскоростен достъп до Интернет. Това обеща в понеделник вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев.

Тази седмица започва откриването на компютърни класове в 750 училища, стартът ще бъде даден от премиера Симеон Сакскобургготски утре в Кюстендил. Новата вълна от компютъризацията ще осигури достъп до високите технологии на 420 000 български ученици, съобщи Николай Василев. До края на годината пък 1000 училища ще имат високоскоростен интернет.

Проектът е част от започналата още миналата пролет национална програма "i-България", чиято цел е да преодолее изоставането в изграждането на информационното общество в България. В доклад на Европейската комисия от февруари 2004 г. се казва, че България и Румъния са страните с най-слаби показатели сред кандидатките за членство в ЕС.

Пред Би Ти Ви министър Василев заяви, че страната ни е на последно място в Европа по компютри и достъп до интернет на глава от населението. В началото на 2004 г. на 100 български ученици се падат едва по 2.1 компютъра, като половината от тях са остарели технологии.

Николай Василев припомни, че поисканите от него още през 2003 г. бюджетни средства за компютаризация на училищата не са били отделени. През миналата година с 5 млн.лв. от бюджета на транспортното министерство, спестени от други направления, са оборудвани 50 училища, изградени са модерни компютърни лаборатории във всички 37 държавни Висши училища и в два института на БАН.

Сегашната компютаризация на 750 училища става с отпуснатите в края на 2004 г. допълнителни 10 млн.лв.. С одобрената през миналата седмица Национална стратегия и план за действие за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българските училища, започва процедура за купуването на още 20 000 компютъра, с което до края на годината броят им ще стане около 30 - 35 000, съобщи министър Василев.

Стратегията предвижда и средства за подобряване на уменията и квалификацията на 3200 ръководители на компютърни кабинети и обучение на близо 90 000 преподаватели.

По думите на Василев, до края на тази година за компютаризация ще бъдат отделени над 50 млн.лв., а до края на 2007 г. общата сума ще надхвърли 140 - 150 млн.лв.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?