Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Всички устройствени планове стават видими на общ портал

Разрешенията за строеж вече ще се обжалват директно в съда

1 коментар
Всички устройствени планове стават видими на общ портал

Всички устройствени планове и техните изменения, както и разрешителните за строеж в цяла България ще бъдат качени на единен информационен портал до две години. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които бяха одобрени на второ четене от парламента в сряда, съобщи ресорната парламентарна комисия.

Докато заработи този портал, се предвижда публичните регистри и архивът на одобрените устройствени планове и техните изменения да се публикуват и поддържат в актуален вид на интернет страницата на съответното ведомство – общини и министерства. Условията и редът ще бъдат определени с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Издадените до влизането в сила на закона актове и документи ще се публикуват на интернет страниците на ведомствата в едногодишен срок от влизането в сила на промените в ЗУТ, решиха още депутатите.

Портал за устройство на територията

С измененията се създава информационен Портал за устройство на територията - централна, публична уеб-базирана информационна система. На нея ще бъдат публикувани проектите на устройствените планове, на техните изменения и влезлите в сила планове, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи. Платформата ще се създаде от министъра на регионалното развитие и благоустройството в двегодишен срок от влизането в сила на закона, реши парламентът.

Порталът за устройството на територията ще съдържа  раздел, в който ще се вписват физическите и юридическите лица, на които е възложено от държавата или общините да изработят проекти на устройствени планове и инвестиционни проекти, както и размера на възнаграждението им. Условията и редът за публикуване на актовете ще се определят с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

По този начин се цели да се разреши проблема с липсата на информация за издадените разрешителни за строеж и направените частични промени в устройствените планове, които водеха до плътно застрояване и недоволство на гражданите в редица големи градове.

Единен облик на градските пространства

С промените в ЗУТ се прави опит да се реши и проблема с различната визия на жилищните сгради и кварталите.

За целта се дава възможност на общините да въвеждат изисквания за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. Това ще става с наредба одобрена от Общинския съвет.

В нея могат да се определят допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови сгради, реконструкция, пристрояване, надстрояване и основни ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, свързани с благоустрояването на градските пространства, опазването и съхраняването на архитектурните ансамбли и градската среда.

Затваряне на вратичката за ъгловите парцели

С промените в ЗУТ се затваря и законовата вратичка за значително застрояване на ъгловите парцели, което доведе до протести в София, свързани с високи сгради по бул."България" и в столичния квартал "Лозенец".

Съгласно приетите текстове предвидените с общ или с подробен устройствен план максимални интензивност и плътност на застрояване могат да се надвишават в ъгловите урегулирани поземлени имоти със свързано основно застрояване на двете странични регулационни линии, само ако и доколкото това е необходимо за покриване на калканните стени на сградите в съседните урегулирани поземлени имоти.

Височината и дълбочината на застрояването не могат да превишават тези в съседните урегулирани поземлени имоти. В тези случаи минималната задължителна озеленена площ се намалява пропорционално на увеличената плътност на застрояването, решиха депутати.

Максимални размери за преместваеми обекти

Направени са промени и в разпоредбите, свързани с преместваемите обекти. Прецизирани са дефиницията за преместваем обект, видовете преместваеми обекти и условията и реда за тяхното поставяне и премахване.

Въвеждат се изисквания с наредбите на общинските съвети да се определят максималните размери, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление на преместваемите обекти. Същото се отнася и за обектите, разполагащи се в поземлени имоти за времето на провеждане на обществени мероприятия – културни фестивали, спортни и атракционни прояви, благотворителни и рекламни кампании и други.

Всички преместваеми обекти, поставени по досегашния ред, трябва да се приведат в съответствие с изискванията на промените в закона в едногодишен срок от влизането му в сила, а обектите по плажовете на Черноморското крайбрежие – в тригодишен срок.

Премахването на преместваеми обекти, поставени на територията на националните курорти, определени с решение на Министерския съвет за селищни образувания с национално значение, както и на територията на морските плажове ще се извършва от органите на ДНСК, предвижда другата важна промяна в закона.

Тези промени бяха продиктувани от дискотеките на плажа, които бяха определени от лидера на НФСБ Валери Симеонов като "молове". Заради тях той влезе в конфликт с министъра на туризма, а премахването им се оказа невъзможно по сега действащия ЗУТ.

Облекчаване на административната тежест

Прецизирани са и текстовете в закона, свързани със служебния контрол от страна на ДНСК.

С отмяната на чл. 216 от ЗУТ отпада обжалването по административен ред пред началниците на районните Дирекции за национален и строителен контрол (ДНСК) на актовете на главните архитекти на общините - отказите за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и разрешенията за строеж. Те ще могат  да се обжалват пред съответния административен съд, решиха депутатите.

С промените в закона се допуска и изграждането на техническа инфраструктура – ток, вода, канал и интернет по облекчен ред при жилищното застрояване.

В преходните и заключителни разпоредби на закона са направени промени в Закона за Камарата на строителите. Те предвиждат строителството на къщи и вили до 100 кв.м да могат да се изпълняват от строители без да са вписани в регистъра на Камарата на строителите. Това изискване отпада и за реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна предназначението на имота – например от жилище в магазин.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    Хайде да не са изисквания към облика на квартала, а да са предложения в графичен или снимков вид на сайта на кметството...Когато хората видят няколко варианта и изберат един от тях, те знаят, че всички останали варианти са неприемливи. Но никой не може да глоби някого, защото му е наредено да изгради нещо, което не иска /остъклените балкони/. Това е дискриминация към живущите в жилищни кооперации в сравнение с живущите в собствени къщи. Има ли такива изисквания към къщите?! Не.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.