Всички в блок с парно трябва да плащат, реши Съдът на ЕС

В панелки са немислими изцяло индивидуални сметки, отоплението на общите части не е непоръчана доставка

Всички в блок с парно трябва да плащат, реши Съдът на ЕС

Съдът на Европейския съюз се произнесе по крайно спорния у нас въпрос трябва ли клиент, който не ползва в дома си централно отопление, да плаща сметки за разпределената в общите части на блока топлоенергия. В решението му се посочва, че правото на Евросъюза допуска национална правна уредба, която предвижда, че всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части.

Произнасянето е по спорове между "ЕВН България Топлофикация" и Николина Стефанова Димитрова, и между "Топлофикация София" и Митко Симеонов Димитров.

Според съда при режим на етажна собственост с централно отопление за общите части не става въпрос за непоръчана доставка и че при такива сгради е невъзможно да се изготви напълно индивидуална сметка за потребление.

Двамата ищци са претендирали, че не трябва да плащат за отдаваната през сградната инсталация топлоенергия, защото самите те не са давали индивидуално съгласие да получават централно отопление и не го използват в своя апартамент.

Съдът обаче не признава техните аргументи и посочва, че сегашният начин за определяне на сметките за парно у нас съответстват на европейските разпоредби.  Той изяснява и понятието "непоръчана доставка", като посочва, че подаването на топлинна енергия за сградната инсталация, а оттам и за общите части на сградата, при взето от етажната собственост решение за ползване на парно, не представлява непоръчана доставка.

Относно метода за фактуриране на топлинната енергия в сградите етажна собственост съдът отбелязва, че монтираните топломери във всяко жилище отчитат реално консумираната енергия и гарантират изчисляването на сметката за имота, но трябва да се отчита, че апартаментите в такива сгради не са топлинно независими, тъй като топлината циркулира между отопляваните и по-малко отопляваните или съвсем неотопляваните помещения. При такива случаи европейските разпоредби допускат топлоенергията, отдадена от сградната инсталация, да се изчислява пропорционално на отопляемия обем на всеки апартамент.

Спорът трябва ли отказал се от услугите на топлофикационното дружество имот да плаща за отоплението на общите части в блока се води почти от самото начало на въвеждането на топломерите. Нормативната уредба неведнъж бе променяна заради недоволството на хората, махнали радиаторите си, от това, че трябва да плащат за общите части. Първоначално етажната собственост избираше какъв процент от общата сметка да се разпределя на всички живеещи в блока, после това правеха топлинните счетоводители на база анализи за потреблението в предходния зимен сезон. Сега отново е върнато положението, в което потребителите могат да избират процент, който да се начислява в текущите им сметки, но накрая и тази консумация се преизчислява на база реалното отчитане на топломерите.

Експерти също така от години предупреждават, че когато в многоетажните сгради има много неотопляеми имоти, ефективността на топлоснабдяването намалява, а разходът на енергия нараства заради неравномерните точки на топлообмен.

Споделяне

Още по темата

Още от България