Всички ведомства ще се разплащат само по електронен път от Нова година

Всички ведомства ще се разплащат само по електронен път от Нова година

От Нова година всички първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни средства ще се разплащат с държавата само по електронен път. Така БНБ ще може да закрие клиентските си гишета. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на среща с бизнесмени в Разград в четвъртък.

Голяма част от институциите не използват възможностите за електронно разплащане, заяви Дянков. От 300 първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни средства електронната система работи само за 88. Счетоводителите на останалите ведомства всеки месец ходят в Централната банка за заплатите на служителите си и така си уреждат нерегламентиран почивен ден за пазаруване в столицата, коментира финансовият министър.

"Отиват всеки месец в централната сграда на БНБ, носят един документ, който казва - толкова заплати трябва да се разплатят по тази сметка. Дават я на гишета на БНБ, те проверяват, вписват го това и по електронен път им връщат отговора, понеже БНБ е електронна, пък тези не са", обясни финансовият министър.

По думите му, сред ведомствата, които още не ползват системата за електронно разплащане с държавата, са дори Агенцията за финансов надзор и Агенцията за икономически анализи и прогнози.

Споделяне

Още от Бизнес