Всички замесени в аферата "КТБ" вече са на свобода

Според прокуратурата част от липсващите 206 млн. лв. са отишли за "политически проект"

Зам.-главният счетоводител на КТБ Борислава Тренева. Сн. БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) пусна на свобода в четвъртък заместник-главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова и я остави с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Тя бе единствената задържана от десетимата обвиняеми по делото за източване на 206 милиона лева от банката.

Съдия Христинка Колева определи същата мярка и за главния счетоводител Мария Димова, която досега беше под домашен арест заради влошеното си здраве.

За първи път съдът прие, че обоснованото предположение, че двете са замесени в източването, е разколебано. Освен това съдия Колева посочи, че не приема за достоверни част от показанията на Теодора Тенева, която досега бе смятана за основен свидетел на прокуратурата заедно с дясната ръка на Цветан Василев – Бисер Лазов.

По делото има нови показания от Мартин Апостолов, който е разказал, че пред него самата Тенева е заявила, че се е подписала вместо Цветан Василев върху протокол-разписка за прехвърлянето на парите от КТБ към фирма "Бромак".

Съдия Колева не прие за достоверни и показанията на главния касиер Маргарита Петрова, която е обвиняема, но се съгласи да свидетелства в полза на обвинението. Разказът ѝ обаче противоречи на думите на няколко други свидетели, чийто показания се припокриват, отбеляза СГС.

Освен това съдът за първи път спомена в определението си и заключението от доклада на квесторите на БНБ, че в случая не става въпрос за изчезнали 206 милиона лева от централната каса на КТБ, а за прехвърляне на тази сума по сметките на "Бромак" във връзка с договор за кредит.

Съдия Колева отхвърли и довода на прокуратурата, че спешно изготвената съдебно-счетоводна експертиза установява липсата на средствата в касата на КТБ. Съдът цитира думите на вещите лица, че заради изключително кратките срокове не са успели да се запознаят с всички материали по случая, след което заключи, че заключенията им са непълни.

Не бе споделено и мнението на обвинението, че Тренева и Димова могат да попречат на разследването, ако бъдат пуснати на свобода. СГС обори това твърдение, изтъквайки, че и двете вече не са служители на КТБ, управата и охраната са сменени, а и прокуратурата е иззела всички необходими доказателства.

Въпреки че мерките на двете бяха смекчени до най-леките те все още ще останат съответно в следствието и под домашен арест, докато не се произнесе Софийският апелативен съд (САС) след седмица, пред който прокуратурата ще протестира определението на Градския.

Освен Димова и Тренева, по делото "КТБ" обвинения имат още мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, който е в неизвестност, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, подуправителят на БНБ Цветан Гунев и главният касиер Маргарита Петрова.

Прокуратурата смята, че обвиняемите са съучастници за умишлената безстопанственост в КТБ, която е довела до щети в особено големи размери. Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са пуснати срещу парична гаранция от 10 000 лв., а спрямо Зяпков гаранцията е 5000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев пък ще отговаря за неупражнен контрол върху 19 лоши кредита, отпуснати от КТБ на все още необявени хора.

Впечатление прави, че на фона на цялата тази компания, прокуратурата държи най-много зад решетките да остане зам.-главният счетоводител Борислава Тренева, която има 11-годишно дете и възрастни родители, единият от които с прекаран инсулт. Наблюдаващият прокурор Иван Гешев обаче упорито отказва да коментира стратегията си.

Отказа да поясни изявлението си от съдебната зала, в която обяви, че от доказателствата по делото ставало ясно, че с част от 206-те изчезнали милиона лева е бил финансиран политически проект. Въпреки мълчанието на прокурора, самият Цветан Василев вече на няколко пъти призна пред медиите, че подпомогнал финансово политическата авантюра на Николай Бареков и неговата "България без цензура".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?