Всички заподозрени за терористичните акции са свързани с британското здравеопазване

Лекар, арестуван при опит да излезе от Австралия, стана осмият задържан в рамките на британското разследване на неуспешните терористични атентати в Лондон и Глазгоу, съобщи във вторник СиЕнЕн.

И осемте задържани са свързани с британската Национална здравна служба (НЗС).

Задържаният в Австралия Мохамед Ханиф е лекар, който преди да се установи в страната, е работил в болница в Чешър, предава ББС. 

Двама мъже са били арестувани във вторник в Блекбърн по обвинение в тероризъм. Полицията обаче не е потвърдила връзка са опитите за бомбени атентати.

Междувременно хиляди пътници на четвърти терминал на летище Хийтроу бяха евакуирани, а пристигащите и излитащи полети бяха отменени, след като силите за сигурност откриха подозрителен багаж.

Според австралийския външен министър Александър Даунър, 27-годишният Мохамед Ханиф от индийски произход е задържан на летището в Бризбейн с еднопосочен билет за Индия.

Ханиф е работил в една и съща английска болница с друг задържан във връзка с разследването на неуспешните атентати в Лондон и Глазгоу.

Седемте лекари или студенти по медицина са били арестувани в Англия, Шотландия и Австралия по подозрение за връзка с атентатите, като и седмината са работили за болници на британската Национална здравна служба.

Задържаната в събота 27-годишна Дана Аша е работила като лаборант в болница към НЗС в град Шрюсбъри. Тя бе задържана заедно със съпруга си, доктор Мохамед Аша, работил в университетската болница към НЗС в Северен Стафордшър.

Двамата арестувани в Шотландия в понеделник във връзка с атентата на летището в Глазгоу и мъжът, задържан в самото летище, са предадени на градската полиция.

Шестима от осемте се намират в лондонско полицейско управление.

Генералният секретар на Съвета на мюсюлманите във Великобритания д-р Мохамед Абдул Бари заяви на пресконференция, че тези, които се опитват да убият или наранят невинни хора “ са врагове на всички мюсюлмани и немюсюлмани”.

Той повтори вижданията на британското правителство, че е “неприемливо да се държи колективна отговорност на която и да е група от вярващи или общество, заради действията на неколцина”.

“Серозни проверки”

Националната здравна служба има сериозни изисквания по отношение на лекарите, които наема. Бъдещите здравни служители биват проверявани за валидна лекарска регистрация, самоличност, редовност на паспорта и криминално досие.

Сиан Томас, заместник - директор по човешките ресурси на Националната здравна служба на Великобритания, увери обществеността, че са правени “обстойни и сериозни проверки” на място.

Министър-председателят Гордън Браун похвали “героизма и бдителността” на обществото, полицията и службите за сигурност.

“Ние им дължим голяма благодарност”, каза той пред Долната камара на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?