Всички земеделски имоти ще се идентифицират наново

България ще има нова система за идентификация на земеделските имоти, съобщи във Варна началникът на дирекция "Поземлени имоти, регистри и информационни технологии" в агроминистерството Михаил Касабов, цитиран от БТА. Това стана по време на семинар за общата селскостопанска политика на Европейския съюз и договореностите за присъединяването ни.

Системата ще обхваща цялата територия на страната, обясни Касабов. През 2005 и 2006 г. ще бъдат направени ортофотоснимки със самолет на земята. После всеки, който обработва земеделски терени, ще очертае своята площ с помощта на общинските земеделски служби.

На база тази информация стопаните ще получават директни плащания от Европейския съюз.

По думите на Касабов пари ще получават земеделците, които обработват минимум 0.3 хектара. Помощта ще е в размер 40 евро на хектар. Изплащанията ще започнат в края на 2007 или началото на 2008 г., каза още Касабов.

На 1 юни 2006 г. трябва да започне да работи нова Разплащателна агенция. По думите на Касабов тя ще поеме директните плащания от ЕС за земеделските производители. Министерството вече е започнало да изгражда информационна система за административен контрол, в която ще бъдат вкарани данните на всички производители, които кандидатстват за помощ от ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?