Всичките къщи във видинско село пострадали при градушка с размер на юмрук

Сто процента от всичките 650 къщи във видинското село Бело поле са пострадали при падналата вчера в късния следобяд градушка с размер на юмрук. Това съобщи в събота областният управител на Видин Пламен Стефанов, цитиран от БТА. Той участва в спешно свиканото заседание на общинския кризисен щаб в община Ружинци, който изясняваше щетите от природното бедствие вчера.

Заместник-кметът на Ружинци Детелина Лукова  съобщи, че градушката е била с размер на юмрук и е причинила големи поражения на земеделски площи и на реколтата в стопанските дворове. Щети на покривите има на всичките 650 къщи в селото. Само една от къщите е застрахована от своите собственици.

Кметът на селото Васил Иванов,  каза че повече от 20 минути ледените парчета, които са били с големина от на яйце до юмрук, са се сипели от небето и са нанесли сериозни материални щети. След ледената "атака" от небето в селото е започнал да вали проливен дъжд продължил повече от час. От ледената буря са се скъсали жици и е било прекъснато електрозахранването в селото.

Градът е нанесъл сериозни щети -  изпочупени са покривите на всички сгради и къщи в селото - на училището, в което учат 100 деца,  на детската градина, здравната слжуба, на селскостопански постройки.  Местната църква не е пострадала и щетите по стените и са минимални. Има отнесени части от покриви, счупени са прозорци, има паднали тавани. Щети от градушката има и върху всички автомобили, които са били на открито.

Пострадала е само една жена, която е със счупена ръка.

Реколтата в градините на селяните и по полето е напълно унищожена. В селото живеят постоянно 380 жители, а през лятото с приходящите са около 700 души. Старите хора не помнят да са видяли в живота си градушка с такава големина.

Споделяне

Още от България