Всичко е наред с финансите на страната, увериха Овчаров и Орешарски

Всичко е наред с финансите на страната, увериха Овчаров и Орешарски

В странна и почти безсмислена пресконференция с очевиден предизборен характер председателят на софийската организация на БСП и мажоритарен кандидат за депутат Румен Овчаров и финансовият министър и също кандидат на левицата за депутат Пламен Орешарски увериха в четвъртък, че няма основания за притеснение за финансовата стабилност на страната. Реакцията им, както се разбра от думите на Овчаров, била заради "упражненията напоследък на редица политически организации и партии с финансовата стабилност на България" и заради лансираната версия за "неплатежоспособността на страната".

Опасения за влошаващото се състояние на българските финанси бяха изказани от редица външни експерти и анализатори на институции като МВФ, Световната банка и Европейската централна банка, както и от независими български икономисти.

За да не е голословно твърдението им, Овчаров изнесе няколко вече известни факти.

Фискалният резерв на страната се е увеличил и в момента е 8,5 млрд. лв., повишен е и валутният резерв - почти 23 млрд. лева. Ако миналата година с този размер на фискалния резерв се е покривал 5-месечен внос, тази година с него се покрива 7.6 месечен внос. Овчаров спести малката подробност, че имаме рязък спад на импорта, започнал в началото на тази година.

Лидерът на столичната организация на БСП припомни за антикризисните мерки, предприети от правителството, като кредитните линии от Българската банка за развитие, оформени с 500 млн. лв. от правителството. Според Овчаров вече са раздадени 220 млн. лв. в помощ на бизнеса, но спести да уточни, че това са подадените пари от Банката за развитие към търговските банки, от които не е ясно колко са усвоени под формата на кредити.

И Овчаров, и Орешарски отново заявиха, към момента няма необходимост от ново споразумение с МВФ. Подобна стъпка би се възприела като признание, че България е в неплатежоспособност, което не било така. И двамата смятат, че няма да има нужда и от актуализация на бюджета, а Овчаров, който е председател на бюджетната комисия в парламента, напомни, че според закона правителството може да управлява разходната част на бюджета до размера на приходната.

Орешарски резюмира прогнозите си за изпълнението на бюджета с думите, че се "запазват шансовете за успешно фискално приключване на бюджета", което означава, че правителствените прогнози в средата на годината вече се снижиха до нулев излишък при заложен в бюджета трипроцентен.

Сделка намалила външния дълг със 184 млн. долара и 17 млн. евро

Обратно изкупуване на глобални облигации на страната, извършено в периода ноември – декември миналата година е намалило външния дълг с около 210 млн. долара (293.3 млн. лв.), съобщи Пламен Орешарски.

Облигациите са в долари и евро и са с падеж съответно 2013 и 2015 година. Сделката е била извършена в период, когато поради свиващата се ликвидност в глобален план като следствие от финансовата криза облигациите са започнали да поевтиняват и е било възможно провеждането на изгодно обратно изкупуване. Така са били спестени от лихви 5.3 млн. евро и 93.2 млн. долара по изкупените книжа, обясни министърът.

Според него при номинал 100 долара на облигация финансовото министерство е купувало на чиста цена от 95.09 долара, а при номинал 100 евро е купувал на цена от 98.02 евро. Средната цена "продава" през 2008 г. на деноминираните в долари облигации е била 111.82 долара за облигация, а в евро – 107.42 евро, обясни министърът.

Посочените книжа са за 1.831 млрд. евро и представляват близо 37% от целия външен дълг. Те бяха издадени през 2002 г. след операция на тогавашния финансов министър Милен Велчев и на заместника му Красимир Катев. Те преобразуваха брейди книжа в глобални облигации (брейди за 1.327 млрд. долара бяха трансформирани в облигации за 511 млн. долара и за 835 млн. евро).

Сделката с външния дълг бе остро критикувана от тогавашната опозиция, включително от Пламен Орешарски, както и от други икономисти, според които тя е облагодетелствала не държавата, а посредници, сочени, че са от кръга на Велчев и на сина на Симеон Сакскобургготски принц Кирил.

Запитан защо чак сега се обявяват резултатите от тази сделка, Орешарски каза, че се е изчаквало дали няма да има и други удобни моменти за изкупуване, а Овчаров побърза за го поздрави за "отлично проведената операция".

Съобщението за сделката бе направено на фона на предвиденото за деня разглеждане от министрите на Стратегия за управление на държавния дълг за периода 2009-2011 година. Според Орешарски в стратегията се предвижда увеличаване на външния дълг "заради включването на всички заявени до този момент намерения за инвестиционни заеми или инвестиции, гарантирани от държавата както по оперативните програми, така и по големите инфраструктурни проекти".

Финансовият министър обясни още, че дълговото бреме на страната ни е едно от малките, сравнено с други страни. Държавният и държавно-гарантираният дълг е 20% спрямо БВП, докато в други страни той е 100%, даде пример той.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?