Президентът Росен Плевнелиев пред Ройтерс:

Всичко е по-добър сценарий от това да се отправим към нови избори

Най-голямата ми надежда е отговорните политици да сформират правителство, казва държавният глава

Всичко е по-добър сценарий от това да се отправим към нови избори

"Ако се стигне до безизходица след парламентарните избори, това ще задълбочи кризата в страната. Няма значение дали след тях ще има коалицинно правителство, програмен кабинет или широка коалиция - всичко е по-добър сценарий за България от това да се отправим към нови избори." Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за“Ройтерст“, дадено в сряда.

Агенцията извежда като водеща новина за световната си емисия, че служебното правителство в България няма да променя фискалната политика или валутния борд и че политиците трябва да си сътрудничат, за да укротят кризата.

"След протестите срещу корупцията в държавната администрация и цените на енергийните монополи, най-бедната страна в ЕС е изправена пред предсрочни избори през май, които почти сигурно ще завършат без ясен победител и с разпокъсан парламент. Президентът Росен Плевнелиев призова всички партии да отворят списъците си с кандидати за реформаторски настроени политици, които не са зависими от сенчестия бизнес, ако не искат протестите да избухнат отново", пише Ройтерс.

След като добавя, че безработен 41-годишен мъж е станал в сряда шестият самозапалил се, агенцията цитира Плевнелиев: "Най-голямата ми надежда е отговорните политици да сформират правителство. Безотговорните политици ще си играят партийните игрички."

Президентът отхвърля съмненията, че поради несигурността от изхода на изборите, комбинирана с призивите да се увеличат разходите, за да се успокои гнева на протестиращите, България може да спре да се придържа към строга фискална политика, необходима за поддържане на доверието към валутния борд.

Това е изключено, отговаря Плевнелиев. "Правителството може да направи доста неща, но едно нещо, което е извън правомощията му, е да променя бюджета или да излиза извън неговата рамка. Това просто няма да се случи".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?