Всичко е възможно, вече не сме европейци

Всичко е възможно, вече не сме европейци

Русия обещава да се раздели с Европа на всички възможни равнища. На икономическо - в отговор на санкциите тя ще вземе да пренасочи петролно-газовия си износ към Китай, минавайки в рубли и в национална валута. На политическо - в отговор на осъждането на анексията на Крим ще преустанови членството си в ПАСЕ. На културно - официално ще отрази в държавните документи тезата "Русия не е Европа".

Странното в действия с такъв исторически мащаб е, че те имат спасителен характер.

Днес се откри сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), на която ще се обсъжда проект на резолюция за правомощията на руската делегация във връзка с позицията на Държавната дума за Крим. В отговор на възможното отнемане на правомощия и отнемането на правото на глас руските парламентаристи заплашиха сами да напуснат.

Първият зам.-председател на фракцията на "Справедлива Русия" Михаил Емелянов, например, каза, че Русия се е превърнала в самостоятелен център на световното развитие. Сенаторът Игор Морозов заяви пред радио "Ехото на Москва", че ако бъде изключена от ПАСЕ, Русия може да отмени мораториума върху смъртното наказание, което беше условие за нейното членство.

Посипаха се и други радостни коментари: ама, моля ви се, тогава и Европейският съд по правата на човека няма да ни казва какво да правим и най-сетне ще можем да забравим за всякакви европейски конвенции.

В действителност преустановяването на членството в ПАСЕ нищо подобно не ни позволява, защото ПАСЕ е само част от Съвета на Европа, в който Европа е член, а конвенциите действат не по силата на членството, а защото са подписани от Русия. .

Но коментарите на руските депутати са много символично важни. Голямата радост е, че повече няма да се водят спорове с досадните европейци, да се измислят аргументи за отстояване на собствената гледна точка или просто да се пази приличие.

Край, повече не сме европейци - можем да плюем на договори, които сме сключили, когато сме били европейци. Обикновено такъв отказ от отговорност се среща при децата - те си измислят "друго дете", което е свършило всичките лошотии.

Любопитно е, че в този случай имаме огледален вариант на "другото дете", измислено от Владимир Путин, за да обясни конфликта с Украйна. Путин не иска да признае новото украинско правителство, защото Русия е сключвала договори със старото.

Но е нужно това да се обясни на собствените граждани и да се закрепи в съзнанието им. Вероятно за това трябва да помогне и подготвеният от Министерството на културата проект на "Основа на държавната културна политика", части от който бяха огласени от агенция "Интерфакс": "Русия трябва да се разглежда като уникална самобитна цивилизация, непринадлежаща нито към Запада, нито към Изтока".

Кратката формулировка на тази позиция е "Русия не е Европа", теза, "поддържана от цялата история на страната и народа". Авторите смятат, че единството на обществото е заплашено от "чуждите ценности", с които "трябва да се борим с единна културна политика".

Статусът на документа е неясен, той ще бъде представен за обществено обсъждане в средата на април. Защо ни е нужен, обясни ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов на заседание на работната група по проекта: "Последните събития в Украйна показват до какви тежки последици за държавността може да доведе отказът от присъщите ценности и отвън да се предизвика разкол в обществото. Ние с вас това не можем да допуснем, нямаме право".

__________________________________

 

 

*Редакционен коментар на в. "Ведомости"

Споделяне

Още от Свят