Военният министър отхвърли критиките на премиера за вертолетите

Всичко им е наред на кугърите, могат да летят и извън пустиня

Всичко им е наред на кугърите, могат да летят и извън пустиня

Военният министър Аню Ангелов опроверга от парламентарната трибуна премиер Бойко Борисов, който в разгара на кризата с наводнението в харманлийското село Бисер обяви, че няма как да прати на помощ на бедстващите вертолетите "Кугър", които са на въоръжение в българските ВВС, защото те ставали предимно за пустинята, защото нямали противообледенителна система, наречена от премиера "обледенителна".

 

В отговор на парламентарен въпрос Ангелов обаче заяви, че всички вертолети "Кугър" са били доставени с противообледенителна система. Според военния министър ограничения за използването на вертолети "Кугър" съобразно сезона няма и те са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса.

 

Обясненията на Ангелов рязко контрастират с коментара на Борисов защо скъпоструващите военни машини не могат да бъдат използвани пълноценно при спасителните операции в село Бисер.

 

"Над 400-500 милиона, над половин милиард сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Проблемът е, че техниката, с която... Най-скъпата техника, която държавата е взела, няма обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците", коментира Борисов пред централна телевизия.

 

Така и не стана ясно откъде Борисов е почерпил тази информация, но няколко часа по-късно самият той пристигна в наводненото село с кугър, пилотиран от цял генерал. Вторият и третият кугър се включиха в спасителните операции.

 

Военният министър заяви още, че вертолетите имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия, полети в облаци и нощем. Той обясни още, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение, че преднамерено влизане в зона с обледенение е забранено. Целта на противообледенителната система е да осигури безопасен полет при непреднамерено, внезапно влизане в зони с обледеняване, докато екипажът излезе от опасната зона, продължи с техническите обяснения министърът.

 

Ангелов съобщи още, че към момента 11 от 12-те кугъри са изправни, при пет предстои изпълнението на технически инспекции, а един е за ремонт.

 

Министърът поясни, че при спасителната операция в село Бисер на 6 февруари пилотите са летели под облаци при тежки метеорологични условия с видимост 1 километър с долна граница на облаците 100 м и екипажите са пилотирали ниско над релефа. Трите вертолета са летели с включена противобледенителна система, защото според инструкцията това е задължително при по-ниска от нула градуса температура.

 

Той съобщи, че военното министерство има рамково споразумение със завод "ТЕРЕМ" ЕАД за изпълнение на технически инспекции след 500 летателни часа до края на тази година. В момента тече процедура по Закона за обществените поръчки за сключване на договор за логистична поддръжка на вертолети "Кугър".

 

"Процедурата ще бъде прозрачна, в нея се допускат и чуждестранни, и български фирми, категорично не е вярно, че се чака някаква българска фирма да получи лиценз за ремонт и поддръжка на вертолетите и да се възложат на нея тези дейности", заяви министърът.

 

А по повод на критиките на премиера за сключването на сделката Ангелов припомни, че договорът за доставка на вертолетите е сключен от МО с френската фирма "Юрокоптер" след конкурс през януари 2005 г. при първоначална цена 358 млн. евро, като през януари 2006 г. е подписан анекс, с който цената за доставка на вертолетите се увеличава на 383 млн. евро и в нея се включва схема на финансиране чрез отделен договор и банков депозит в "Сосиете Женерал".

 

Договорът бе подписан от военния министър в правителството на НДСВ Николай Свинаров през 2005 г. През 2006 г. следващият министър на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) подписа договора с френската банка “Сосиете Женерал” за гаранционен депозит от 60% по проекта. Така при невъзможност на МО да заплати цялата стойност на вертолетите банката автоматично изтегля 60 % от стойността на всеки вертолет и на резервните части за него и ги предоставя на "Юрокоптер” в рамките на депозита от 240 млн. евро, даден от българската държава.

 

Консултант на "Юрокоптер" по сделката бе бизнесменът Николай Гигов. Юридически съветник на "Сосиете Женерал" за тази сделка бе адвокат Тодор Батков.

 

Аню Ангелов каза още, че не са открити документи за наемането на консултант от МО нито по договора с "Юрокоптер", нито по договора с банката "Сосиете женерал".

Споделяне

Още по темата

Още от България