Всичко с язовирите било наред - преди да прелеят

Потопът в Бургаско пак повлече спорове кой е виновен и провокира нови идеи за стопанисването на язовирите

Всичко с язовирите било наред - преди да прелеят

Поредната трагедия с жертви след наводнение и скъсани язовирни стени отново стигна до противоречия и спорове кой е виновен и провокира идеи за поредна реформа при стопанисването на изкуствените водоеми. Поройните дъждове в Бургаско, достигнали 200 литра на кв.м. в нощта срещу 25 октомври, доведоха до истинско бедствие, взеха три жертви, а една жена все още се издирва. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини синоптиците, че са подценили проливните дъждове и са обявили код жълто, а всъщност е трябвало да е червено.

Регионалният министър Николай Нанков също посочи, че БАН обявила очаквани до 50 литра дъжд на кв. м и може би трябвало да се провери защо прогнозата е била такава. "По протежение на дерето, което свързва четири от тези седем язовира (със скъсани стени - б.а.) е дошла приливна вълна, която е тръгнала от празен до започването на дъждовете язовир", обясни Нанков пред бТВ. От думите му се разбра, че водоемът се е напълнил от дъжда и водата се изляла към следващите в каскадата съоръжения.

За скъсаните стени на седемте каскадни язовира бе съобщено още в деня след пороя. Според първите коментари на кмета на Бургас Димитър Николов в сряда, първата причина за потопа е проливният дъжд, "а втората - най-вероятно е изпуснат язовир по река Чакърлийска - Трояновски язовир".

Първоначалните информации за проблем с държавния яз. "Трояново" бяха опровергани от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков и от министъра на икономиката Емил Караниколов, който посочи за "виновник" язовир "Чотората", който се оказа, че е на син на общинската съветничка от БСП в Камено Елена Димитрова.

Информацията за преливане на яз. "Трояново" бе разпространена в сряда и от бургаски фирми, които отглеждат риба по екстензивни технологии и поддържат стопанство за различни домашни животни до езерото Вая, намиращо се в югозападната част на Бургас. "В 07:30 часа през обекта ни преминава приливна вълна от над 2 метра от нерегламентирано изпуснатия язовир Трояново и залива всичко по пътя си....Смятаме, че ако от "Напоителни системи - Бургас" бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за показването на водите в язовира, щетите не само за нас, а и за всички в района щяха да бъдат сведени до минимум", алармираха от стопанството "Хай Мед Тех", което е загубило 200 тона риба.

Караниколов: Прелелият язовир е "Чотората"

Прелелият язовир е друг, а не държавният "Трояново", заяви министър Караниколов, който бе изслушан в парламента по искане на БСП във връзка с бедствието в общините Бургас и Камено. По думите му това е язовир "Чотората", който е собственост на юридическо лице.

Министърът уточни, че "Чотората" е прелял, след като преди това вода от яз. "Чанджик" 3 и 4 се е вляла в него. "Чотората" е бил с отворен изпусквател, но приливната вълна е носила почва и растителност, която го е запушила и това довело до повишаване на нивото и преливане на язовирната стена, поясни той. И уточни, че на язовира има видеонаблюдение и много лесно ще се установи какво се е случило. В момента се проверявали видеозаписите.

Данните ще бъдат оповестени на обществеността, заяви Емил Караниколов.

Нито един от водоемите със скъсани стени не се води потенциално опасен

Министърът каза, че 7 са язовирите на територията на Бургас със скъсани язоврни стени. "Всички те са с под 50 хил. куб. метра, с изключение на язовир "Чотората", който е с обем 100 хил. Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не би следвало да създаде приливна вълна", коментира министър Караниколов. "Важното е да се отбележи, че под тези язовири няма населени места и воден отток към тях не е причина за човешки жертви", допълни той.

Караниколов заяви, че държавният яз. "Трояново" е в изправно състояние и не е причина за наводнението, както по думите му твърдят местни жители, но същото в сряда каза и бургаският кмет Димитър Николов.

Министърът на икономиката добави, че от началото на годината в бургаска област са направени 195 проверки на язовири. В страната пък имало 2005 язовира с констатирани неизправности. Дадени са предписания за отстраняване на технически нередности за 61 от тях.

Айде пак нов вариант за стопанисване на язовирите

Емил Караниколов, под чието управление е Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН), заяви в парламента, че трябва да се обмисли нов вариант за стопанисване на язовирите у нас.

Последната такава реформа бе провокирана след наводнението в село Бисер, взело живота на десет души през 2012 г. Тогава бе решено всички над 3 хиляди язовира да се стопанисват от дружеството "Язовири и Каскади" на НЕК, но после правителството размисли и остави използваните за хидроенергийни нужди язовири под контрола на НЕК, водоемите за напояване – на държавното "Напоителни системи", а отговорността за състоянието на всички останали бе прехвърлена на ДАМТН.

След сегашното наводнение в Бургаско от ДАМТН обявиха, че в региона има седем малки каскадни язовира със скъсани стени, които макар и да не са първопричина за трагедията, са допринесли за тежката обстановка с проливните дъждове.

Не е правена категоризация на язовирите, имало проблем и със собствеността

"Общините - те нямат пари да извършат тези ремонти. Може би много сериозно трябва да се замислим, да се направи анализ дали язовирите трябва да имат различни собственици, защото все пак водата е изключително важен ресурс", посочи Караниколов пред депутатите.

"Първо трябва да се направи категоризация - нещо, което не е правено, на язовирите. Много от язовирите са с едни насипи. Трябва точно и ясно да се формулира какво е язовир и може би да се мисли за една структура, която да ги управлява. Защото някои язовири, продавайки вода за електричество, концесии, генерират печалби, а други са абсолютно на загуба и трябва да се помисли за финансов ресурс за язовирите", допълни той.

Според него основният проблем при общинските язовири е липсата на средства за тяхната поддръжка в бюджетите на местните власти, които са силно зависими от централната.

Прокуратурата да потърси причините за бедствието

"Може би, най-вероятната причина са вероятно тези дъждове, непознати от години в района. Правени са предписания, дали те са изпълнени - всичко това ще бъде изяснено от прокуратурата, която ще потърси причините за това бедствие", допълни икономическият министър.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще внесе сигнал в прокуратурата заради наводненията от последното денонощие.

За да се иска помощ от ЕС, щетите трябва да надхвърлят 80 млн. евро

Еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стелианидис изрази съболезнования за жертвите на наводненията в Бургаско и заяви, че Европейският съюз наблюдава ситуацията у нас и е готов да окаже помощ на страната ни при необходимост. Той уточни, че България не е отправяла искане за помощ от ЕС за преодоляване на щетите от последното бедствие в Бургаско.

Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова потвърди, че засега не е искана помощ от ЕС. Това може да стане след цялостното оценяване на щетите, за да се прецени дали те отговарят на изискванията на Европейския фонд "Солидарност".

"Винаги има възможност ние да подадем наше заявление за финансиране, но все пак то трябва да отговаря на определени изисквания и правила. Имаме задължителни минимални прагове на щетите, за да можем да поискаме и съответно помощта на Фонда. В конкретния случай за Югоизточен район стойността на щетите трябва да надхвърля 80 милиона евро, за да можем ние да поискаме частично финансиране. Имаме право да получим 2.5 процента от всички щети", уточни Николова.

Кметът на Бургас: Щетите са над 4 млн. лева

"По първоначални изчисления щетите след бедствието възлизат за община Бургас на над четири милиона лева", съобщи в четвъртък кметът Димитър Николов, който заедно с министъра на регионалното развитие Николай Нанков посети най-пострадалите от поройния дъжд и последвалото наводнение места.

Николов каза, че над половината от тези пари са нужни за неотложни възстановителни дейности, тъй като са увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения.

Правителството реагира спешно в четвъртък, като стартира процедура за отпускане на 1 млн. лева.

Всичко с язовирите било наред - преди да прелеят

Петко Коларов, началник на отдела за управление при кризи в община Бургас, заяви, че до 2 дни се очаква да бъде изчислен размерът на щетите от бедствието. Само язовирът край село Трояново е със скъсана язовирна стена, каза той.

"Язовирите, предния ден ходихме на проверка. Всички бяха на минимално ниво и нямаха нужда от изпускане. Всички се напълниха вследствие на дъждовете", твърди Коларов.

Вицепремиерът Валери Симеонов отрече наводнението да е причинено от изпуснат язовир. По думите му, най-критично е положението с яз. "Трояново": "Основният язовир, големият язовир, който действително би подложил на риск няколко населени места, е язовир "Трояново". Лично бях вчера там. Никакви проблеми по стената няма. Язовирът обаче за съжаление, е препълнен, защото страшно много количество вода се е изсипала там, на малък район".

Споделяне

Още по темата

Още от България