Всичко за "Балкански поток" в НС след Великден, но кой ще го гледа

Всичко за "Балкански поток" в НС след Великден, но кой ще го гледа

Вероятно следващата седмица държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще предаде всички документи по проекта за изграждане на продължението на газопровода "Турски поток" у нас, наречено "Балкански поток", на временната парламентарна комисия за ревизия на сделките на правителствата от последните десет години. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката в оставка Жечо Станков пред бТВ във вторник..

Миналия петък председателят на тази комисия в Народното събрание Мая Малонова се "притесни" от това, че шефът на "Булгартрансгаз" (БТГ) Владимир Малинов информирал, че е невъзможно да се предостави в поставения срок – 26 април, исканата документация, чийто обем бил 700-800 хил. страници. Манолова отиде на място в компанията да настоява да получи документите на флашка и дори си позволи да нарежда служителите на БТГ да сканират денонощно документите. С енергийния министър Теменужка Петкова си размениха остри реплики и в крайна сметка Манолова си тръгна без документите, но с обещанието да получи график за предоставянето им.

Следващата седмица, която е след Великден, реално има само два работни дни – 5 и 7 май, като очакванията са усилията на парламента да са съсредоточени върху приемането на поправките в изборния закон, след което се прогнозира разтурянето му. Така е напълно възможно и въпросните документи да не стигнат до същинско разглеждане от депутатите.

От думите на Станков стана ясно, че документите ще бъдат копирани и предоставени. Каква част от всички тях ще се даде, не е ясно, тъй като Малинов отбеляза, че повечето документи ги има на сайта на дружеството и на Агенцията за обществени поръчки. Тези, които са търговска тайна, няма да бъдат предоставени, каза миналия петък Петкова. Няма да бъде спазено изискването на Манолова за електронен формат на документацията.

Според правилата депутатите имат допуск и до чувствителна информация, но тя се разглежда само на хартия и контролирано на място в деловодството, за да не може да се изнася.

"Не е правилно тази информация да бъде качвана на флашка и разнасяна" заяви Станков.

Ако всички 800 хиляди страници за проекта бъдат копирани, е интересно как ще бъдат доставени и съхранени в Народното събрание, предвид обема им.

За сравнение, през 2006 г., когато руската "Атомстройекспорт" внесе оферта от 320 хиляди страници за строежа на АЕЦ "Белене", тя тежеше 3 тона и сандъците заемаха огромно място. Сега става въпрос за близо три пъти повече документация.

Ние сме толкова открити, виждате всички процедури на "Балкантрансгаз" се обявяват на база на Закона обществените поръчки. Никога не съм виждал госпожа Мая Манолова в тази светлина - толкова агресивна, заяви Станков относно акцията на Манолова в БТГ.

Инвестицията за изграждането на тръбата ще бъде върната във "възможно най-кратки срокове", каза още той по повод обвиненията, че 3 млрд. лв. са закопани в тръбата и дори, че част от тях са откраднати.

България получава до 110 млн. долара от транзитни такси, а "Газпром" плаща за капацитета на газопровода независимо дали транзитира синьо гориво по него, отбеляза още зам.-министърът, който бе номиниран за икономически министър в несъстоялия се четвърти кабинет на ГЕРБ.

"Газпром" и швейцарската МЕТ, която е под контрола на руския газов монополист" са резервирали 90 на сто от капацитета на "Балкански поток". До останалите 10 насто има достъп всеки доставчик на газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?