ВСС амнистира бившата заместничка на Владимира Янева

Започна проверка срещу съдия, която не е уважила искането на прокуратурата за задържане на Румяна Ченалова

Владимира Янева Богдана Желявска, колаж: <i>mediapool.bg</i>

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да наложи дисциплинарно наказание за емблематичната съдия Богдана Желявска, която беше заместник-председател на Софийския градски съд (СГС) от времето на Владимира Янева. Обсъждането на дисциплинарните точки в кадровия орган е тайно и аргументите на мнозинството не станаха ясни.

Гласуването показа, че 14 членове на ВСС са против наказание за Желевска, а според шестима тя трябва да поеме своята отговорност за нарушенията и скандалите в съда.

Богдана Желявска подаде оставка от СГС в края на март миналата година след разгарянето на скандала около разработката "Червей", което доведе до отстраняването от съдебната система на нейната пряка шефка Владимира Янева. И двете обаче отдавна се бяха компрометирали след избухналите серия от скандали със случайното разпределение на делата в СГС.

Богдана Желявска бе човекът в градския съд, който дълго време собственоръчно разпределяше делата чрез системата за случайно разпределение, качена единствено на нейния служебен компютър. Именно тази система предизвика изключително много съмнения през последните години.

Силен шум се вдигна около делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ. Делото се падна на неопитна съдийка, която работеше като командирована в градския съд. После възникнаха въпроси защо протоколът от разпределението на делото не е дошъл навреме във Висшия съдебен съвет. След този случай Владимира Янева отне правото на Желявска да разпределя търговски дела.

Пак Димитър Узунов

Решението на дисциплинарния състав по производството срещу Богдана Желявска е изготвено от представляващия ВСС Димитър Узунов. Неговата позиция бе подкрепана от втория член дисциплинарния състав - Румен Боев. И двамата са част от мнозинството в съвета, лоялно на главния прокурор. Третият член на състава Камен Иванов е изразил несъгласието.

Още миналия февруари председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов внесоха предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Желявска. Те се позоваха изцяло на констатациите от проверката на ВСС в градския съд.

Проверката установи множество нарушения при случайното разпределение на делата и лоша организация на работа в търговската колегия на градския съд, която се управляваше от Желявска. Тя е оставяла на съдебните помощници да разпределят дела вместо нея, но след това се е подписвала на протоколите. Това направи възможно Желявска едновременно да разпределя дела и да ходи на срещи.

Пред дисциплинарния състав тя се оправдала, че е оставяла на помощниците да разпределят делата, защото интернет връзката била много слаба и не можела да стои по цял ден пред компютъра, тъй като имала и много други задължения. Димитър Узунов и Румен Боев са приели тези аргументи.

Останалите обвинения срещу нея за лоша организация на работата в съда са отхвърлени като много общи.

"Репресия"

В четвъртък ВСС започна дисциплинарно производство срещу съдия Веселина Ставрева от Софийски градски съд заради действията ѝ от април м.г., когато е разглеждана мярката за неотклонение на Румяна Ченалова. Съдия Ставрева не уважи искането на прокуратурата за задържане на Ченалова в ареста и я пусна под парична гаранция. Според ВСС тя е нарушила правилата като е дала достъп на двама адвокати на свидетели по делото до материали, които са следствена тайна.

Според члена на ВСС Калин Калпакчиев това е акт на репресия срещу съдия Ставрева, като ВСС се опитва да стовари върху съда неудачите на прокуратурата.

Той напомни, че ВСС не е имал необходимото мнозинство, за да образува дисциплинарно производство, защото "за" са гласували само 12 души при необходими 13 гласа. Въпреки това мнозинството прие, че 12 гласа са достатъчни. По същия начин ВСС уволни пред 3 години своя колега Камен Ситнилски. При необходими 17 гласа за изключването на Ситнилски от ВСС, мнозинството събра 16 и реши, че това е достатъчно.

Ченалова, която навремето беше сред лоялните на Владимира Янева в СГС, сега е трън в петата на бившата си шефка, както и на главния прокурор и поддръжниците му във ВСС, тъй като говори публично за задкулисен натиск и машинации по върховете на съдебната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България