ВСС бе наясно с броженията срещу шефа на апелативния съд още преди избора му

ВСС бе наясно с броженията срещу шефа на апелативния съд още преди избора му

Голяма част от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) бяха уведомени, че съдиите от Софийския апелативен съд (САС) са против назначаването на ген. Веселин Пенгезов за председател на съда. Това казва в интервю за електронното издание на списание "Правен свят" бившият шеф на Съюза на съдиите Нели Куцкова, която в момента е магистрат в САС. Тя уточнява, че колегите ѝ не са съгласни с избора на ген. Пенгезов за административен ръководител на САС, тъй като "от години се говори, че прави опити да ходатайства по дела точно в САС".

В края на миналия месец кадровиците на съдебната система избраха ген. Пенгезов за председател на САС. До този момент той бе шеф на Военно - апелативния съд. Изборът му предизвика вълна от недоволство и в САС, и в цялата в гилдия. Съюзът на съдиите в България обяви, че това е "емблематичен пример за дефектиралата кадрова политика на ВСС,която е непредсказуема и не се гради на ясни правила".

Пенгезов бе предпочетен пред двама "цивилни" магистрати от САС - Ирина Петрова и Даниела Атанасова, които обжалват избора му пред Върховния административен съд (ВАС).

След магистратите от САС, недоволството от избора на Пенгезов изразиха и от Съюза на съдиите в България, откъдето заявиха, че назначението "се превърна в емблематичен пример за дефектиралата кадрова политика на ВСС,

Куцкова припомня, че прекратеното по давност дисциплинарно дело срещу Пенгезов е било образувано именно поради съмнения за ходатайстване в САС. "Този факт от неговата биография е публично известен и то отдавна. Най-малкото, ВСС следваше да го обсъди, за да разсее съмненията. Ние не се обявихме публично срещу генерала отчасти поради някаква колегиалност, която май излезе криворазбрана, но най-вече защото огромната част от колегите отказваха да повярват, че такъв избор е възможен. Няма да забравя изражението на един от младите колеги, който излезе от съдебна зала след като всички останали вече знаехме за назначението на Пенгезов. Като му казахме какво е станало, той само повтаряше "Стига сте се майтапили с мене, бе! Това не може да е истина!", добавя Куцкова.

Независимо какво ще реши ВАС по жалбите срещу избора на Пенгезов, Куцкова се надява, че реакцията на колегите ѝ ще има ефект за в бъдеще.

"Надяваме се, че българските граждани чрез вас – медиите и чрез структурите на гражданското общество, ще наблюдават много по-строго и задълбочено предстоящите назначения в съдебната система. Ето, сега в сряда ще се назначава председател на последния апелативен съд – Бургас, след което започват назначенията на председатели във всичките 28 окръжни съдилища в страната и на един от най-важните в държавата – Софийския градски съд. И за да се изразя по военному, както май ще трябва да свиквам: "Дори да загубим битката, по-важно е да спечелим войната". Защото войната не е лична и кариеристична, това е война за спасяване на мъничкото морал, който все още мъждука в институциите", казва Куцкова.

Според нея е радостно, че "в тази система има едно множество от съдии, които отказват да се примирят с безпринципни решения на органа, от който самите те зависят, че имат куража да се опълчат срещу по-силните от тях и да са готови да си понесат последиците. Гордея се, че имам такива колеги и съм убедена, че ако те нараснат до "критичната маса", в системата ще настъпят необратими изменения към по-добро".

В заключение Куцкова заявява, че "ако генералът се държи като съдия, а не като фелдфебел, той проблеми със съда няма да има". Ако обаче си позволи да нарежда как трябва да се решават делата по същество, "тогава ще видим". Възможно е да се намерят и отделни "миролюбиви" колеги, но мнозинството със сигурност няма да му стои "мирно", предупреждава Куцкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?