ВСС да покаже как са избирани ръководители в съдебната власт

От сряда журналистите ще имат достъп до заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха в понеделник членове на съвета, след като в петък Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че съдебният съвет трябва да допуска журналисти и граждани до своите заседания, както предвижда Законът за съдебната власт.

Журналистите, които обжалваха мълчаливия отказ на ВСС по подадено искане за осигуряване на пълен достъп до следващите десет негови заседания, ще поискат стенограмите от всички заседания на ВСС, проведени след обнародването на промените в закона през май тази година. Това стана известно на пресконференция в понеделник на жалбоподателите Васил Чобанов (радио Нова Европа), Богдана Лазарова (Дарик радио), Елена Енчева (в."Монитор") и Петя Владимирова (в. "Дневник").

Журналистите ще изискат стенограмите, за да стане ясно с какви мотиви са извършени кадровите назначения в съдебната система от ВСС, с каква аргументация са били предложени кандидатите за различни постове и защо за някои ръководни длъжности имало само по едни кандидат, заяви Богдана Лазарова от Дарик радио.

Подобно искане за достъп до стенограмите направиха миналата седмица от Съюза на съдиите в България, за да се разбере с какви аргументи са били определяни административните ръководители в съдебната власт.

След промените в закона за съдебната власт, осъществени през май т.г., ВСС назначи повечето от административните ръководители в съдебната система, които имат петгодишен мандат.

Ако ВСС откаже достъп до стенограмите си, журналистите отново ще обжалват това негово решение пред ВАС.

Предоставянето на дневния ред преди заседанията и брифинги след тях не е достатъчно за осигуряване публичността, каза депутатът от НДСВ Валери Димитров, който също участва на пресконференцията на журналистите. Той а автор на идеята за отваряне на заседанията на ВСС за журналисти и граждани.

Публичността означава прозрачност на дебатите във ВСС, заяви Димитров по повод идеята за правилник, който съветът подготвя и който предвижда нови ограничения върху публичността на заседанията си.

Ако правилникът бъде одобрен в предлагания вариант, журналистите са категорични, че ще го обжалват пред ВАС.

В отговор на въпрос Димитров каза, че е по-рационално сградата на бул. "Васил Левски", която сега се стопанисва от Министерството на културата, да бъде предоставена на ВСС. Подобна сграда не е по силите на бюджета на Министерството на културата, а за да бъде направена обитаема и приведена в приличен вид са необходими 28 милиона лева, допълни Димитров.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: