ВСС даде картбланш за натиск върху редовите съдии

ВСС даде картбланш за натиск върху редовите съдии

Председател на съд може да поиска от редови съдия да "побърза" с делото си и това няма да се смята за натиск. Това стана ясно след днешното заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която отказа да образува дисциплинарно производство срещу шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев.

Предложението той да бъде наказан бе внесено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според него Ушев е извършил нарушения по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Панов посочи, че Ушев е нарушил съдебния закон като е изискал от съдия Иво Хинов, който гледа делото за подкупа, да изпрати материалите по-бързо в неговия съд и освен това е образувал дело заради пускането на двете от ареста, без да са спазени всички срокове по НПК.

Предложението на Панов е отхвърлено с 9 гласа "против" и само 1 "за", съобщи "Съдебни репортажи". Панов не е участвал в гласуването. Не стана ясно с какви аргументи е отхвърлено предложението, тъй като дебатите бяха закрити.

Това няма да е последната дискусия около делото "Иванчева" във ВСС. Самият Панов е заплашен дори да загуби поста си, ако инспекторатът към съвета установи, че той се е опитал да се намеси. Тази проверка срещу председателя на ВКС започна, след като в края на миналата година той възложи на трима съдии да проверят как са се движили делата за ареста на Иванчева и Петрова.

От прокуратурата направиха безпрецедентно предложение на съдия Ушев да не дава материалите за проверка, докато няма окончателно произнасяне по мярката за неотклонение на двете жени. Материалите бяха дадени, но след това съдии от ръководения от Ушев съд написаха на ВСС, че Панов е накърнил тяхната независимост с проверката. След това ВСС възложи на инспектората да провери Панов.

Председателят на ВКС пък се позова на доклада по делото "Иванчева", за да иска наказание за Ушев. В него бе записано, че в деня, в който съдия Хинов освобождава двете жени под домашен арест, в съда на Ушев е образувано дело, с което да се спре пускането им, без да се изчакат необходимите седем дни, указани в НПК. Освобождаването е спряно от съдиите от втората инстанция без дори да разполагат с пълния протокол от заседанието, в което съдия Хинов пусна Иванчева и Петрова, които към този момент бяха в ареста от 7 месеца.

Пак в същия ден шефът на спецсъда Ушев е бил в кабинета на Хинов. Тогава му е обяснил, че документите трябва бързо да се администрират, за да може да има окончателно произнасяне веднага.

"Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия", бе мнението на Панов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?