ВСС държи на работа съдийка, която не желае да работи

ВСС държи на работа съдийка, която не желае да работи

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа във вторник да приеме оставката на съдийката от Административен съд София-град Росица Бузова, която има 300 ненаписани дела. ВСС ѝ даде срок до края на годината да си свърши работата, въпреки доказателствата, че тя явно не желае да стори това.

Мнозинството в съдебния съвет подкрепи това решение с обяснението, че ако съдия Бузова бъде освободена от системата, то другите съдии ще трябва да ѝ свършат работата. Срещу нея от месеци се води дисциплинарно производство за забавените дела.

Отношението на ВСС към съдия Бузова е противоречиво. В средата на юли тази година тя бе отстранена за три месеца от работа заради образуваната дисциплинарка. Това нямаше как да помогне за изписването на делата, а и Бузова направо подаде молба за освобождаване от съдебната система. На този фон ВСС вече иска да я задържи на работа, за да си напише делата, въпреки че тя иска да си тръгне.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков изрази съмненията си, че Бузова ще си напише делата

"Изправени сме пред патова ситуация. Аз смятам, че този колега няма да си изпише актовете. Водил съм разговори с нея. Правихме графици, но има неизписани дела от 3-4 години, има ревизионни актове, които чакат резултат от 2012 г. Аз лично ще гласувам за тази оставка. Трябва да се намери баланс между интереса на гражданите и на правосъдието", каза съдия Чолаков, цитиран от lex.bg. Той обясни, че Росица Бузова не ходи на работа в съда, а получава съобщенията си с нотариални покани.

Случаят с Бузова предизвика възмущението на бившия съдия от ВАС Боян Магдалинчев, който заяви, че ще гласува против оставката ѝ.

"Според мен такъв колега (като Бузова) заслужава дисциплинарно уволнение. Стимулираме колеги като нея в продължение на години да не работят, а после да подават оставка и преразпределяме делата на други", каза той.

Законът за съдебната власт задължава магистратите при напускане на системата да напишат всичките си обявени за решаване дела. Това дава право на ВСС да не освободи Бузова от системата. Ако тя обаче не желае да работи по тези дела, няма сила, която да е задължи. Така ще се стигне само до допълнително забавяне на решаването на тези дела.

Споделяне

Още от България