ВСС де факто защити магистратската чистка в Турция

ВСС де факто защити магистратската чистка в Турция

Българският Висш съдебен съвет (ВСС) няма да подкрепи предложението за замразяване на участието на турския Висш съвет на съдиите и прокурорите в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС). Предложението бе отправено от Управителния съвет на европейската организация с аргумент, че турските власти са провели масови уволнения в съдебната си система, без да се спазват и минималните европейски стандарти за провеждане на дисциплинарните производства срещу магистратите в страната.

В подкрепа на замразяването на участието на турската институция в европейската мрежа гласуваха 8 членове на българския ВСС, двама бяха “против“, а 10 се „въздържаха“. В крайна сметка позицията на България ще бъде „въздържал се“. С това българският ВСС де факто защити случващото се в Турция и отказа да подкрепи евентуална обща европейска позиция срещу действията на турските власти.

Малко преди да се вземе това решение Съюзът на съдиите в България призова ВСС да подкрепи предложението за замразяване на участието на турския съдебен съвет в европейската организация.

“Изразяваме увереността си, че представителите на българския ВСС ще подкрепят предложението на Управителния съвет на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) и по този начин ще покажат принадлежността на България към европейските държави, считащи спазването на човешките права за върховна ценност“, се казваше в призива на съдийската организация. ВСС направи точно обратното.

“Ние трябваше да изразим ясна позиция, с която да заемем своето обяснимо място сред държавите, които поддържат демократичните ценности и правовата държава. Нашата позиция в момента е безмълвна. Тя не е приемлива. Редно е да кажем отчетливо защо се въздържаме, за да има някаква яснота“, каза Калин Калпакчиев след гласуването във ВСС.

Единствено Румен Георгиев се опита да мотивира решението. Той уточни, че може да мотивира всяко една от трите опции – "за" замразяването, "въздържал се" и "против". В крайна сметка решението бе "въздържал се" и поради тази причина Георгиев каза, че мотивира този вот.

“Ние сега не изразяваме чисто политическо отношение. Становището може да се мотивира с това, че "замразяването" на членството би лишило останалите държави да приемат декларации и да дават съвети (на турския съдебен съвет - б.р.). Това е скъсване на отношенията. Това е една крайна оценка. Това, че надделя това решение, не мисля, че е толкова лошо за нашия ВСС в този му вид“, каза Георгиев. Интересното в случая е, че той гласува за "замразяването" на участието на турския съвет.

Калин Калпакчиев му отговори, че ВСС разполага с цялата необходима информация по случая. А тя е, че в рамки на година и половина турският съдебен съвет е отказал да съдейства на европейската организация.

“Дадена бе възможност на турската страна да обясни какво се случва в правосъдната система. Всички възможности явно са изчерпани и това е единственото възможно решение“, коментира Калпакчиев и с това дебатът бе приключен.

Часове след опита за преврат в Турция по-рано тази година турският Висш съдебен съвет започна поголовна чистка в съдебната система на страната. Близо 3000 магистрати бяха уволнени без да се спазват прозрачни дисциплинарни процедури. Огромна част от хората бяха и арестувани след уволнението им. Това създаде сериозни притеснения в Европа, че се действа по предварително изработен списък и опитът за преврат се използва за премахване на неудобните на Ердоган съдии и прокурори.

Подкрепа

На този фон Съюзът на съдиите в България започна дарителска кампания за събиране на средства за подкрепа на задържаните под стража и отстранени от работа турски съдии и прокурори.

“След опита за преврат в Турция от м. юли 2016 г. почти 3 000 съдии и прокурори първоначално бяха отстранени от работа, а след това и срещу тях започнаха наказателни производства. Много от тях бяха задържани и към настоящия момент продължават да се намират в арестите. По силата на законодателството, прието в рамките на обявеното извънредно положение, беше конфискувано и цялото имущество на заподозрените като участници в опита за преврат турски магистрати“, се казва в призива на ССБ.

Съдийското сдружение напомня, че редица международни магистратски организации са предприели инициативи за създаване на дарителски фондове. Събрани средства ще бъдат използвани за осигуряване на адвокатска защита на задържаните и обвинени турски съдии и прокурори, както и за подкрепа на техните семейства.

“Призоваваме всички български магистрати, колеги с други юридически професии, както и българските граждани да дадат своя принос към подпомагането на намиращите се в нужда турски съдии и прокурори, като направят дарения“, се казва в призива.

Подробности за кампанията можете да откриете ТУК.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?