ВСС демонстрира твърда воля да не уволнява за скандала "Красьо"

ВСС демонстрира твърда воля да не уволнява за скандала "Красьо"

Висшият съдебен съвет (ВСС) даде ясен знак в четвъртък, че няма намерение да гони от системата замесените в скандала "Красьо" магистрати. До този момент членовете на т.нар. правителство на съдебната власт са разгледали половината от всички 18 засечени с контакти с "черничкия човек" с ланците. Осем от тях бяха наказани с понижаване в ранг, а един бе освободен от поста зам.-шеф на съдилище.

В четвъртък в ранг бяха понижени прокурорът Петър Мидов и съдията Дора Чинева. Първият бе кандидат за окръжен прокурор на Хасково, но не бе избран. Чинева обаче успя да спечели мнозинството от гласовете във ВСС и бе избрана за председател на Апелативния съд в Бургас.

След като стана ясно, че тя е контактувала с Красьо, Чинева предпочете да подаде оставка като шеф на институцията и обяви намерение да напусне съдебната система. В нейната защита обаче бе пусната подписка от юристи в Бургас. Веднага след това Чинева оттегли своята радикална декларация за напускане на магистратурата.

В скандала се намеси и нейният син Георги Чинев, който е прокурор в Бургаската окръжна прокуратура. Той призна, че се е познавал с лобиста Красимир Георгиев, но покрай неговото гадже фолкпевицата Магда.

До този момент единствено бившият шеф на Районния съд в Шумен Тошко Тодоров си призна, че търсил контакт с Красьо, защото чул, че той би могъл да му помогне при кандидатстването за нов шефски мандат. Въпреки това признае обаче и той остана в системата.

В момента 27-годишният Красимир Георгиев е с предявено обвинение за лъжесвидетелстване, защото пред прокуратурата е излъгал, че се познава с магистрати. Той се разследва за търговия с влияние в съдебната власт. Контактите от неговия мобилен телефон разкриха многобройните му връзки с политици от БСП, ДПС и НДСВ, кметове на общини, бизнесмени със спорна репутация и много други. Повечето магистрати и политици смятат, че Красьо е бил само човек за свръзка, а цялата схема е дирижирана от друго място.

В четвъртък ВСС прие и резултатите от проверката по делото срещу Красимир и Николай Маринови – Големия и Малкия Маргин - за подготовка за убийството на трима души. Според проверяващите единственият проблем, който бави процеса, е заболяването на Иво Карагеоргиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България