ВСС е изправен пред тест с лъжите на представляващия го Узунов

Димитър Узунов, сн. БГНЕС

Членът на ВСС Калин Калпакчиев внесе за разглеждане в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) въпроса с поведението на представляващия света Димитър Узунов.

Узунов, известен от аферата "Яневагейт" като "човека на Бойко" във ВСС, заяви миналия петък пред бТВ, че Калпакчиев щял да получи 340 000 лева хонорар по европейски проект. Документална проверка на Mediapool показа, че всичко, което Узунов е казал, е невярно.

Представляващият ВСС обяви, че Калпакчиев му искал оставката, защото Узунов се е сдобил с договор по европейски проект и така разбрал за "рекордния" му хонорар.

"Пленумът на ВСС трябва да обсъди думите на Узунов и да каже дали одобрява такова поведение. Ако не го одобрява, да каже дали ще има последици за Узунов", мотивира предложението си Калин Калпакчиев.

"Човекът на Бойко" разказа в петък, че Калпакчиев пряко отговарял за проект на стойност 6 милиона лева. Договорът по проекта не бил съгласуван с ВСС. Именно това била истинската причина за исканата от Калпакчиев оставка на Димитър Узунов от позицията на представляващ ВСС.

Истинската причината за исканата оставка бе едноличното решение на Узунов да определи кои членове на съвета ще се срещнат с европейските прокурори, проучващи функционирането на българската прокуратура.

Фактите по случая са следните. Ръководител на проекта "Създаване на модел за оптимизация на Съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата" е Елка Атанасова, а не Калпакчиев.

Калин Калпакчиев няма как да получи 340 000 лева хонорар по проекта, защото максималната сума за хонорари на всички участници в него е под 50 000 лева за период от 30 месеца. Те вероятно ще получат по-малко и от тази сума, защото това е таванът на разходите. Освен това участниците в проекта дори не са подписали договори.

ВСС на два пъти е гласувал проекта. Димитър Узунов е участвал и в двете заседания.

"Въпросът е много сериозен и не бива да бъде отминаван несериозно и лековато. Г-н Узунов трябва да поеме отговорност за неистините, които изрече. Подтекстът на думите му е, че член на ВСС в мое лице е замесен в корупционни схеми. Г-н Узунов да каже пред ВСС дали поддържа думите си. Аз настоявам за публично извинение и поемане на отговорност с подаване на оставка", каза Калпакчиев.

Етичният кодекс на магистрати задължава членовете на ВСС да се държат морално като не злепоставят колегите си, говорейки лъжи по техен адрес.

"Никой на тази маса не си е позволявал да напада колегите си с откровени лъжи и клевети и да петни публично репутацията им. Това е недопустим прецедент", каза още Калпакчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България