Българският институт за правни инициативи:

ВСС е люпилня на интриги, некомпетентност, криворазбрани етика и морал

ВСС е люпилня на интриги, некомпетентност, криворазбрани етика и морал

Вместо да бъде стълб на независимост, обективност, прозрачност и нетърпимост към всяка несправедливост, съдебната ни власт, в лицето най-вече на Висшия съдебен съвет (ВСС), се е превърнала в люпилня на интриги, некомпетентност, криворазбрани етика и морал и откровени беззакония. Това каза директорът на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) Биляна Гяурова-Вегертседер в интервю за БТА.

БИПИ е една от най-активните неправителствени организации в сферата на реформата на съдебната власт. Много от нейните инициативи получиха широк обществен отзвук. През миналата година БИПИ направи проверка на системата за случайно разпределение на делата в съдебната система и доказа, че тя може да бъде манипулирана без следа.

Според директора на БИПИ един от основните проблеми на съдебната система е техният ръководен орган в лицето на ВСС.

"Ние имаме една много подходяща за този въпрос поговорка - "Рибата се вмирисва откъм главата". Болшинството магистрати са почтени, работещи и отстояващи независимостта на съдебната власт професионалисти, които търпят доста лишения. Кажете ми обаче, как тези хора могат да бъдат мотивирани да продължат да работят по този начин, когато виждат, че върховният орган на съдебната власт с действията си, прикрити зад размитата колективна отговорност, е "образец" на непочтеност и зависимост?", каза Биляна Гяурова-Вегертседер.

По темата за плановете да се създаде система за електронно правосъдия тя обясни, че това няма да реши всички проблеми, но все пак е крачка напред.

"Едва ли електронното правосъдие ще реши всички проблеми на съдебната власт, но поне ще облекчи работата на съдии, администрация и адвокати, със сигурност ще повиши достъпа до правосъдие и поне в някаква степен ще направи правораздаването по-предвидимо", коментира експертът.

Според нея предвидимостта на съда е гаранция за устойчиви икономически отношения и инвестиции.

Тя смята, че проблемите на ВСС са видими за цялото общество.

"Администраторите на съдебната власт - ВСС, някакси не осъзнават нуждата от това да се отчетат пред хората, които ги издържат. И така се получава едно негативно натрупване, чиято естествена кулминация е да постави всички под един знаменател", каза още директорът на БИПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари