ВСС е може би рожба на"Октопода"

ВСС е може би рожба на"Октопода"
Висшият съдебен съвет (ВСС) е абсолютно компрометиран и вероятно рожба на "Октопода". Такова е мнението на вицепремиера Цветан Цветанов, който в понеделник разви тази теза пред журналисти, след като веднъж вече я е разисквал със Съюза на съдиите в България (ССБ).

Той разкри, че е имал необявена за медиите среща със ССБ - организацията, която му отправи редица публични предупреждения да не атакува независимата съдебна власт заради недоволството си от съдебни решения по шумни дела като "Наглите", "Октопод" и др.

Министър Цветанов не поясни какви "октоподи" визира във ВСС и дали има предвид конкретно групата около задържания Алексей Петров.

Той каза, че срещата му със Съюза на съдиите е била в петък на неутрална територия – в кабинета на главния прокурор Борис Велчев.

"Това, което аз изразих като коментар (на срещата със съдиите – бел.ред) по темата какво се случва във ВСС и всичко, което се изсипва с Красьо Черния. Аз трябва да ви кажа, че специално смятам, а и съдиите донякъде са съгласни, че е абсолютно компрометиран сегашният ВСС, но за съжаление това е ВСС, който направи назначенията в цялата съдебна система. За мен винаги остава въпросителната дали Красьо Черния не е част от кадровиците, които са във ВСС. Дали част от "октоподите" не са част от промените, които станаха във ВСС? Защото, смея да кажа, може би, по някакъв начин е имало и някакво кадрово отношение във връзка с подбора и избора на представителите на ВСС, а оттам-нататък винаги може да се направи предположение за натиск при дадено кадрово решение за избора на дадени съдии, прокурори и т. н", заяви Цветанов.

Кадровиците на Темида са общо двадесет и пет. Единадесет от тях са политическа квота, а останалите са съдебна - шестима представители на съда, четирима на прокуратурата и един от следствието. От политическата квота най-голямо влияние в сега действащият ВСС има БСП, след това ДПС, а най-малко НДСВ. Главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища влизат в съвета по право. Настоящият ВСС работи от есента на 2007 г.

В интервю за Mediapool председателят на ВАС Константин Пенчев преди две седмици директно заговори за задкулисните договорки при излъчването на представители от магистратската квота във ВСС. Той обясни, че се е случвало хора, които имат внимание върху определен брой делегати на събранията, да са се договаряли помежду си за набиране на гласове за своите фаворити. За да се пресече тази практика Пенчев предложи представителите на магистратурата във ВСС да се избират чрез пряк вот по апелативни райони. Пенчев също говори за "Октопод" в съдебната система, както и в останалите власти.

Нарушен авторитет

Министърът определи тайната си среща със Съюза на съдиите като много конструктивна. Той призна, че се съобразява с мнението на съдиите, че с изказванията си нарушава авторитета им. "Но и те, както и аз, се нуждаем от реална реформа и взимането на решения във ВСС", добави Цветанов.

От встъпването си в длъжност като вътрешен министър, Цветанов не пести критики към съда. Примерите за това са многобройни – като се започне от "оправдателните присъди", които той издаде през лятото на осъдените полицай от Благоевград и се стигне до деня на срещата му със професионалната организация, когато той критикува съда заради одобрено споразумение за наркотрафикант.

Министърът даде да се разбере обаче, че няма намерение да спре да критикува съда.

Комплексен е подходът за решаване на проблемите в съдебната система. Не трябва да остава усещането, че има институции, които са компрометирани. Днес нямам повод и няма да коментирам – аз винаги съм давал конкретни примери и никога не съм коментирал съдебни решения, посочи министърът. Добави, че "когато има неща, които са доста очевадни и доста създават усещането на обществото за липса на справедливост, може би някъде ще си позволи да даде конкретен пример".

Накрая министъра каза, че няма мораториум между МВР и Съюзът на съдиите. Преди време премиерът и ВСС подписаха "пакт за ненападение" и оттогава Борисов е пестелив в коментарите си за съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?