ВСС е невъзпитан, нетолерантен и ми вдига пръст

ВСС е невъзпитан, нетолерантен и ми вдига пръст

Вътрешният министър обвини Висшия съдебен съвет (ВСС) в лоши обноски и "вдигане на пръст" към него, но уточни, че уважава магистратите.

Изказването си министърът направи в петък по време на отчета на ГДПОБ за миналата година, когато се говори предимно за отличното сътрудничество на МВР с ДАНС и прокуратурата.

След като в началото на седмицата Цветанов заяви, че ВСС е "абсолютно компрометиран" и свързан с "Октопода", членовете на съвета го поканиха на среща, за да поясни какво има предвид. Срещата трябваше да е на 11 март, ако тази дата е удобна на министъра. Цветанов не откликна на поканата, защото програмата му е била препълнена.

"Факсът го получихме късно вечерта във сряда (10 март). Моята програма е доста натоварена и аз не мога да реагирам на всяко желание на ВСС да се явявам при тях. По конституция министърът на вътрешните работи се отчита и са явява пред парламента", обясни Цветанов пред репортери в петък.

Според него писмото на ВСС, с което му е отправена поканата, "не кореспондира с възпитанието на толерантност и уважение между институциите и към представител на тази институция."

Цветанов обърна внимание, че в първата част на писмото се говори за "компрометирания ВСС, за "Октопода", за всичко останало и накрая в едно изречение - "елата все пак да поговорим за координацията, взаимодействието между ВСС и МВР".

"Каква е координацията между МВР и ВСС и каква работа има министърът – да координира ВСС ли?", запита риторично министърът.

"Това е вдигане на пръст към министъра на вътрешните работи, да му кажат все пак - трябва да дойдеш тук и да поговорим. А виждате, все пак,със Съюза на съдиите проведохме един конструктивен диалог в духа на уважението. Това е по-полезното и по-джентълменското", каза министърът.

"Ще отида във ВСС. Надявам се да осъзнаят, това което трябва да направят", добави той.

Уважаваме всички съдии, които не са обвързани с "Октопода", каза Цветанов и не даде конкретен отговор има ли данни за такива, които са свързани.

На фона на системните нападки, които премиерът Бойко Борисов и най-вече заместникът му Цветанов отправят към съдебната власти, миналия месец Борисов се срещна с ВСС и обяви край на взаимните атаки в името на общата работа.

Това обаче не се случи, като вицепремиерът Цветанов не спря критичните коментари към решения на съдебната власт и всеки път получаваше отговор от Съюза на съдиите или от други висши магистрати като шефа на ВКС Лазар Груев, който коментира, че за последен път "стиска зъби" пред нападките на Цветанов. Веднага след това министърът му отвърна, че ако каже всичко, което знае за корупцията в правораздаването, на "някои ще им паднат зъбите".

"Има закон за боравене с класифицирана информация, и мисля, че зъбите няма да им паднат от тази среща. Защото не мога да им споделя всичко, което знам", коментира в петък министърът.

Липсата на политическа воля да се предложат радикални промени в законодателството също донякъде задълбочаваха недоверието в съдебната система, каза Цветанов и обяви, че разговорите със Съюза на съдиите са били точно в тази посока. "Така че със съдиите можем да имаме реален и конструктивен диалог. За мен е по-важно да чуваме редовите съдии -това е барометърът. Защото изпитваме уважение към добрите съдии, които са честни, трудолюбиви и не са обвързани с "октоподи" и не са обвързани с партии, които в момента могат да им върнат заслуженото, затова което са получили като подкрепа", заключи Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България