Член на съдебния съвет:

ВСС е вземал откровено незаконосъобразни решения

Юлиана колева, сн. БГНЕС

Имаше откровено незаконосъобразни решения, които бяха взети против правилата и за които членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да носят отговорност. Това каза във вторник пред БНР шефката на правната комисия на ВСС Юлиана Колева.

Повод за коментара ѝ беше проваленият избор на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд (САС) миналата седмица, без против кандидатурата ѝ да бъде направено нито едно изказване. При гласуването за Куцкова стана ясно, че членове на ВСС, които са се изказали положително за кандидатурата ѝ, а някои от тях дори твърдяха, че ще гласуват за нея, след това не са я подкрепили.

"Този подход, който демонстрираха част от членовете на ВСС е по-подходящ за една хазартна игра, за покер или нещо друго, но в никакъв случай не е подходящо поведение при вземане на решения в съвета. Именно този подход ме предизвика да задам въпроса: Кого чакаме, има ли някой конкретен човек?", каза Колева.

Що е то политическа обвързаност?

Юристката коментира още и обяснението на шефа на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров, който обяви пред медиите, че смята Куцкова за "политически обвързана". "Никой от членовете на съвета не е изразил мнение, че Куцкова взема "политически обвързани решения" в работата си, заяви Колева.

"Не смятам, че изразът "политически обвързан" означава нещо. Едно е човек да има някакви политически пристрастия и предпочитания, които по никакъв начин не се отразяват на неговата професионална дейност, а друго е да приема някаква степен на обвързаност спрямо вземането на решения от негова страна", допълни още тя.

Из съжденията на Ясен Тодоров

Тя коментира и изказването Тодоров в понеделник пред бТВ. Преди ден той заяви: "Има фондация, която щедро финансира определени медии и неправителствени организации. Тя финансира медийната групировка "Капитал", "Капитал Дейли", "Медиапул", "Дневник", "Съдебни репортажи". Финансира щедро и доста неправителствени организации – Български институт за правни инициативи и Съюза на съдиите в България. Този кръг си позволява в своите медии преди важни избори в съдебната система да посочва кой е правилният кандидат. Обработва общественото мнение много отрано, настройва общественото мнение срещу определени кандидати, очерня ги, очерня членовете на ВСС, които са го подкрепили".

"Смятам, че член на ВСС не би трябвало да се изразява по този начин спрямо други субекти в общественото пространство", каза Колева. Тя изрази категорично несъгласие и с твърдението на Тодоров, че ако Куцкова бъде избрана за шеф на САС това ще доведе до разделение на съдиите. "Той е умерен човек, учудена съм, че е направил това изказване", каза Колева и посочи, че с подобни твърдения се нагнетява напрежение.

"Много е важно какви ще бъдат отношенията между различните официални професионални организации вътре в магистратската общност. Членовете на ВСС не може да бъдат отделени изкуствено от средата, в която естествено съществуват. Ако професионалната среда е разделена, тези отношения ще се проектират и вътре в съвета", заяви Колева.

Нели Куцкова: Това е илюстрация какво трябва да се помени в ЗСВ

Съдия Нели Куцкова, от своя страна, се обяви против гласуването "въздържал се". "Единственият човек, който все пак си каза защо е гласувал срещу мен, беше г-н Ясен Тодоров. Аз намирам за напълно нелепи неговите основания, но поне човекът си ги призна. Случвало се е всички да мълчат, но да те хвалят един час и след това да не гласуват за теб е много абсурдно. Щеше да бъде смешно, ако не ставаше дума за такъв важен съд. Това е една илюстрация какво трябва да се промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), защото примерно гласуването "въздържал се", какво означава? Имаш или нямаш мнение? Ти си решаващ орган и си длъжен да си кажеш мнението и да гласуваш по определен начин. Така, че би могло при поредната промяна в ЗСВ да се изключи възможността да се гласува "въздържал се". Много въздържатели в този Висш съдебен съвет...", каза съдия Куцкова пред БНТ.

Според нея съдиите масово не разбират подобно гласуване и дори нейна колежка от САС ѝ казала на шега, че съдиите също могат да започнат да действат така: пада им се някое дело, което не харесват и като трябва да се пише решение, вместо това, ще напишат: въздържал се.

"Не мога да си го обясня. Аз съм била член на ВСС и не мога да си спомня да съм гласувала "въздържал се", добави Куцкова

Относно предложенията за премахване на тайното гласуване във ВСС, тя сподели виждане, че в настоящия момент, когато не стават ясни мотивите на гласуващите е по-добре "чисто академичните доводи за оставане на тайното гласуване да отстъпят малко на заден план".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?