ВСС готви до 7% увеличение на заплатите в съдебната система

ВСС готви до 7% увеличение на заплатите в съдебната система

Висшият съдебен съвет готви между 3 и 7% увеличение на заплатите на магистратите и съдебната администрация. Решението ще бъде взето от Пленума на ВСС на 14 септември, съобщи "Правен свят".

Плановете са заплатите на младшите съдии и прокурори да бъдат увеличени със 7% от 1 септември. В момента те взимат около 1848 лева, което означава повишение със 120 лева.

ВСС обсъжда вариант за различно увеличение на възнагражденията на магистратите на различните нива, за да се запази ножицата на заплатите между върховните магистратите и младшите. Съдебният съвет обмисля магистратите на районно ниво да получат 6.5% увеличение, а върховните – около 3 на сто.

В момента върховните съдии и прокурори получават основна заплата от 3668 лева, но върху нея се начисляват 40% за стаж в система и добавката за ранг. Апелативните са със заплата 3084 лева, окръжните вземат 2533 лева, а районните - 1979 лева. В бюджета на съдебната власт има достатъчно пари за увеличението на заплатите.

Според съдебния закон всяка година заплатите на младшите магистрати трябва да са в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера. Върху тази основа се актуализират всички други заплати в системата. От началото на година се е натрупала разлика от 7%, а заплатите на младшите магистрати още не са актуализирани.

Споделяне

Още от България