ВСС готви свое становище, обвиняващо Христо Иванов в нарушение на закона

ВСС готви свое становище, обвиняващо Христо Иванов в нарушение на закона

Висшият съдебен съвет (ВСС) подготви в сряда проект за становище, според което правосъдният министър Христо Иванов е извършил нарушение на закона, публикувайки на ведомствения сайт предложението си за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

Кадровиците на Темида така и не взеха решение за окончателното съдържание на позицията си по време на извънредното си заседание в сряда, като се очаква това да стане в четвъртък.

Според проекта на становището Иванов е нарушил чл. 313, ал. 3 от Закона за съдебната власт, според който до приключване на дисциплинарно производство, не се допуска разгласяване на факти по него.

По време на обсъждането на темата единствено Калин Калпакчиев се изказа в защита на правосъдния министър, посочвайки, че информацията, публикувана от правосъдното министерство, вече е била разгласена. По думите му тя се е съдържала в разсекретената част от доклада на Бюрото за контрол на СРС по аферата "Червей".

На обратната позиция обаче застанаха шестима от останалите членове на ВСС. Според Галя Георгиева съветът трябва да информира Министерския съвет, че правосъдният министър е нарушил закона. Румен Георгиев пък предложи решението на ВСС да бъде взето на заседанието в четвъртък, на което се очаква да присъства и самият Христо Иванов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?