ВСС харчи 500 000 лв. европейски пари за прозрачност

ВСС харчи 500 000 лв. европейски пари за прозрачност

Висшият съдебен съвет (ВСС) отчете във вторник свършено досега по стратегията за въвеждане на повече прозрачност в работата на съдебната власт. Това се прави с европейско финансиране от 500 000 лева. Проектът е кръстен "Укрепване на капацитета на ВСС за по-добро управление на комуникационните процеси и повече прозрачност в дейността на съдебната система".

Накратко, с тези пари ВСС трябва да си пусне новия сайт, да обучи около 200 магистрати как да си говорят с журналисти и да оправи системата си за случайното разпределение на делата.

Най-куриозното е, че декларираните цели на проекта се разминават драстично с практиката на ВСС. Съветът генерира непрестанни скандали чрез продължаващата си практика на нагласени конкурси за избор на съдебни шефове, а решението му да се заеме с проверка на случайното разпределение на делата дойде след неудържим публичен натиск.

"В рамките на проекта са реализирани много семинари и обучения, през които са минали над 200 магистрати", отчетоха от ВСС. От есента предстои да започне обучение по публична комуникация на магистрати в Националния институт за правосъдието.

Ръководител на европейския проект е членът на ВСС Магдалена Лазарова, която е председател на комисията във ВСС, отказала да предостави атестацията на Делян Пеевски като следовател. Тази информация по отношение на всички останали магистрати в системата е публична, но явно за ВСС Пеевски е изключение. Така ВСС я разбира прозрачността и без европейското финансиране.

С парите на Брюксел ВСС пусна и своя нов сайт. Прави впечатление въвеждане на някои нови функции като възможност да се подават електронно заявления за достъп до обществена информация. Любопитно е, че на сайта има две секции за подаване на жалби и сигнали за корупция. По-старата е изработена пак по европейски проект, но от 2009 година. И тогава ВСС явно е нямал пари да плати за нещо толкова елементарно.

Въпреки новия сайт и заявките за повече прозрачност, ВСС продължава да не публикува проектите си за решения. Това се прави от почти всички останали колективни органи в държавата.

В конференцията по отчитането на проекта участваха съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, новият главен съдебен инспектор Теодора Точкова и директорът на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов.

Пред тях Магдалена Лазарова обясни, че целта на проекта е да се приложат "най-добрите български и европейски практики в областта на комуникацията, въвеждането на единни стандарти, преодоляване на задълбочаващата се криза на недоверие в съдебната власт, подобряване на имиджа ѝ в ЕС". Това явно ще прави от същите хора, критикувани за непрозрачни и поръчкови кадрови назначения, за които не желаят дават обяснения.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?