Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС игнорира сделките на Чолаков и го избра за шеф на Върховния административен съд

Предстои президентът да реши дали да подпише указ за назначението

7 коментара
Соня Янкулова и Георги Чолаков. Сн.: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) напълно игнорира данните за сделките с имоти по морето чрез изкупуване на дългове, извършени от предварително смятания за фаворит за нов председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, и го избра в понеделник с 20 гласа "за".

Единственият му конкурент Соня Янкулова пък получи подкрепата на едва петима членове на съвета, въпреки че по време на заседанието не се чу нито една конкретна критика срещу концепцията ѝ и работата ѝ като съдия. 

Предстои ВСС да изпрати на президента Румен Радев решението си с предложение да издаде указ за назначаването на Чолаков. Ролята на държавния глава е ключова предвид факта, че назначаването на един от т.нар. трима големи в съдебната система се прави в последните дни от мандата на отдавна компрометиралия се съдебен съвет, а председателят на ВАС ще има в следващите 7 години определящо влияние върху съда, контролиращ актовете на изпълнителната власт.

Избраният Георги Чолаков бе номиниран за поста по време на Пленума на ВАС в началото на юни, след което настоящият председател на съда Георги Колев открито го подкрепи. Само три дни преди избора обаче, в сайт, известен с близостта си до депутата от ДПС Делян Пеевски, се появи информация от Имотния регистър за негови сделки със земи по морето чрез изкупуване на дългове.

Очаквано тази тема не получи почти никакво внимание по време на изслушването на Чолаков в понеделник. Единствено Калин Калпакчиев помоли върховния съдия да коментира въпросните сделки, които преди това не бяха засегнати нито в официалните становища на ВСС за кандидатурата му, нито в изказванията на някого от членовете на съвета.

Данните от Имотния регистър бяха публикувани миналия четвъртък, но около час по-късно бяха свалени. Впоследствие информацията бе потвърдена от в. "Сега". От нея се разбра, че през 2011 г. Чолаков е придобил договорни ипотеки на два имота в село Стражица, на шест парцела в село Ляхово, както и на три в село Гурково – всичките в община Балчик. Те обаче не бяха посочени в имуществената му декларация, подадена като кандидат-председател на Върховния административен съд.

Ден по-късно, сайтът "Биволъ" пък съобщи, че съдия Чолаков не си е направил отвод по дело, заведено от бившия шеф на полицията в Сливен Чавдар Божурски срещу уволнението му от МВР. Към момента Божурски е областен управител на Сливен. Според електронното издание основанието за отвод на Чолаков в случая е било, че брат му Петко Чолаков е бил служител на МВР в Сливен.

"Брат ми работи в РЗБОП, което е подчинено на ГДБОП, а не на директора на Областната дирекция на МВР в Сливен. Към момента, когато съм участвал в това производство, брат ми не работеше в РЗБОП, а беше инспектор в затвора. Затова считам, че не съм имал никакви основания да се отведа. Няма никаква зависимост между него (Чавдар Божурски – бел.ред.) и мои близки роднини", заяви по този въпрос кандидат-председателят на ВАС.

Чолаков не декларирал имотите по морето, защото не са вземания

По отношение на сделките му с ипотекирани имоти край Балчик, Чолаков повтори разпространената в петък негова официална позиция по казуса, в която посочваше, че тогава е бил нотариус в Балчик и в действията му няма нищо незаконно или уронващо престижа на съдебната власт. Той категорично отхвърли съмненията, че е упражнявал някаква форма на лихварски бизнес и определи публикуването на въпросните данни, като "груб опит за опетняване" на името му.

"Става въпрос за прехвърляне на вземания по облигационен договор – предварителен договор за продажба на недвижим имот. Тези мои сделки, въпреки че не подлежаха на деклариране, (имотите не са мои и към настоящия момент) при встъпването си в длъжност като съдия, аз съм ги декларирал. Не съм ги декларирал като вземания, защото те не са парични вземания", заяви в понеделник Чолаков в отговор на въпроса на Калпакчиев.

Преди изслушването му пред членовете на ВСС бяха представени докладите на комисиите по атестирането и конкурсите, както и по етика, според които настоящият председател на Второ отделение на ВАС е магистрат с "безукорна репутация на почтен и принципен човек с висок морал и поведение".

Според въпросните становища Чолаков се въздържа от "всякакви действия, които биха могли до уронят честта на магистрата", напълно отговаря на изискванията за поста и срещу него липсват данни за някакви висящи производства и проверки по сигнали.

Същите бяха заключенията в докладите по отношение на Соня Янкулова, чиято номинация също бе издигната на Пленума на ВАС, но получи много по-малка подкрепа, както при издигането ѝ, така и при гласуването на съдиите след изслушването на двамата кандидати в съда на 1 септември.

Прокуратурата два пъти отказала да разследва победителя в конкурса

В понеделник стана ясно още, че единствените жалби, подавани срещу Чолаков, са били проверени от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура (СГП) през 2013 и 2014 г., като проверките са завършили с откази да се образува досъдебно производство, потвърдени след това от горната инстанция.

По време на заседанието на ВСС бе уточнено единствено, че въпросните жалби са били подадени от "недоволни от съдебни актове жалбоподатели", но не и какви твърдения са били посочени в тях.

В докладите на ВСС за номинацията на Чолаков се посочваше още, че в медиите "липсва информация, която да поставя под съмнение етичните и нравствените качества на кандидата", въпреки появата на данните за сделките му с ипотекирани имоти в края на миналата седмица.

Непосредствено преди гласуването някои от членовете на съвета взеха думата, за да мотивират предстоящия си вот. Юлия Ковачева, която бе сред вносителите на номинацията на Янкулова, я описа като "лидер, който би съумял да изслуша мнението на колегите си, който е толерантен към съдии и за който съдийската независимост е на първо място".

Георги Колев се съобрази с вота на съдиите: "Много трудно биха били манипулирани"

"Безспорно двама професионалисти. Съдия Янкулова – изключително ерудиран човек, съдия в истинския смисъл на думата, нищо лошо не може да се каже за нея. Съдия Чолаков също е изключителен професионалист и няма съдия, който да го отрече", заяви на свой ред Георги Колев, чийто мандат като председател изтича през ноември.

Като доказателство за професионалните качества на фаворита му Чолаков, той посочи голямата подкрепа за него сред съдиите във ВАС.

"Това, което е показал до момента (Георги Чолаков – бел.ред.), както към съдиите, така и към администрацията, освен задълбочено познаване на проблемите в административното право, го прави най-добрият кандидат. Няма как повече от половината колеги да го подкрепят, ако имаха различна оценка, Това са върховни съдии, те много трудно биха били манипулирани. Те имат свое становище и го отстояват", добави Колев.

Лозан Панов: "Това е изборът на тишината"

"Това е изборът на тишината. Защото нямаше кампания на Висшия съдебен съвет, която да посочи колко е важен този избор. Нямаше кампания, която да вкара двамата кандидати в сблъсък. Кампания, която да отличи един от кандидатите", коментира след него и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

С уточнението, че ще подкрепи кандидата, "който пред нас напомни сентенция, че съдебната независимост е състояние на духа" (Соня Янкулова – бел.ред.), той отбеляза като показателен факта, че изборът се провежда 22 дни преди края на мандата на този съдебен съвет, "когато всеки гледа към изхода".

"Няма как да не останат съмнения, че самият избор може да бъде повлиян от договорки и други обещания", добави председателят на ВКС, предизвиквайки реплика от Цацаров, която обаче не се чу, тъй като микрофонът му бе изключен.

"Вероятно много от вас ще погледнат на моето изказване като на част от кампанията в полза на Георги Чолаков. В голяма част от професионалния ми живот сме били колеги и съм била свидетел на неговото кадрово развитие", включи се и бившият депутат от ГЕРБ Юлиана Колева, подчертавайки, че тя ще уважи волята на съдиите от ВАС и ще подкрепи Чолаков.

Калин Калпакчиев пък опита да върне вниманието на колегите си към казуса с имотните сделки на предпочетения от мнозинството кандидат, но без успех. Той посочи, че така и не е станало ясно дали в действията на Чолаков има нарушение или нещо укорително.

След края на конкурса победителят Георги Чолаков отбеляза пред медиите, че "за първи път в новата история на България съдиите от Върховния административен съд имат възможност да заявят своето желание кой искат те да им бъде административен ръководител – това е пряк израз на съдийското самоуправление".

Според Узунов конкурсът бил като всеки друг, но за пръв път нямало скандал

Представляващият ВСС Димитър Узунов не пропусна възможността да се конфронтира с шефа на ВКС, когото обаче така и не репликира по време на заседанието. По отношение на критиката на Панов, че една трета от съдиите от ВАС не са присъствали на изслушването на двамата кандидати в съда, Узунов заяви, е това не било вярно, защото две трети били присъствали.

Представляващият съвета се оплете и в опита си да разкритикува забележката на шефа на ВКС за вялата кампания, предшествала този ключов за съдебната система избор. Първоначално Узунов отбеляза, че това бил първият конкурс, проведен от този състав на съвета, в който нямало скандал, а след това посочи, че бил същият като всички предходни. Помолен да уточни кое от двете твърди, той посъветва журналистите да си изберат сами.

Попитан дали се е чувствал като предварително известен фаворит, Георги Чолаков призна, че е чел подобни определения, но те били просто журналистически твърдения. Отрече да знае за задкулисни договорки как да протече конкурса. По неофициална информация от магистратските среди и Узунов, и главният прокурор Сотир Цацаров, са провели срещи с Георги Колев през миналата седмица, посветени именно този избор.

В тази връзка Соня Янкулова бе помолена да сподели дали е имала усещането, че изобщо може да бъде избрана или по-скоро е знаела, че участва в конкурс с предизвестен край. "Не бих могла да кажа, не знам...", бе лаконичният ѝ отговор, поднесен с усмивка.

По време на изслушванията им пред съвета и двамата кандидати увериха, че ще бранят независимостта на съда, ако бъдат избрани.

"Ще защитавам независимостта на всички съдии и магистрати", декларира Чолаков, добавяйки, че следващият състав на ВСС трябва да работи в тази посока и да дава ясни послания към обществото, като спазва ясни правила при кадровите избори и дисциплинарните производства.

Според Янкулова ролята на председателя на ВАС като член на ВСС по право е в създаването на среда, която гарантира независимостта на съдебната власт и на съдиите.

Двамата опоненти демонстрираха единомислие и по отношение на ръководството на съда – обещаха да обсъдят и подложат на гласуване номинациите за евентуални заместник-председатели сред колегите си преди да ги внесат за разглеждане във ВСС.

"Доверието може да бъде повишено към ВАС само и единствено чрез позрачност и публичност на всички актове и действия, които се извършват във ВАС. Трябва да се отворим към обществото", каза още Чолаков, давайки за пример формирането на тричленните и петчленните състави на ВАС.

Янкулова пък посочи, че единственият начин обществото да има по-голямо доверие в съдебната система като цяло, е да се подобри качеството на правораздаването.

Цацаров се интересува само от мнението на кандидатите за мястото на прокуратурата

Участието на главния прокурор Сотир Цацаров в дебата преди гласуването с изчерпа с един и същ въпрос към двамата номинирани – къде виждат мястото на държавното обвинение? Чолаков му отговори, заимствайки изцяло позицията на самия Цацаров, че прокуратурата трябва да остане в рамките на съдебната власт.

"Какво ще се постигне, ако се изведе прокуратурата от съдебната система и отиде към изпълнителната власт? Нима тогава ще бъде по-независима, когато съответните прокурори и следователи ще се подчинени на съответния министър и той ще може да ги маха и да им нарежда действия, които може да не са по вътрешните им убеждения", каза Чолаков, допълвайки, че в момента единствено образуването на досъдебно производство и привличането като обвиняем не подлежат на съдебен контрол и "ако това е проблемът, той може да се реши със законодателни промени".

"Аз разбирам защо задавате този въпрос, но имам по-различно усещане. Ние говорим за мястото, като че ли мястото е функцията, отчетността и качеството. Ако преместим една ябълка от тази страна на масата до другата, тя няма да стане круша. Въпросът е в качеството на нашата работа. Този въпрос поне пред мен не стои", обърна се Янкулова към главния прокурор.

Проверки на случайното разпределение във ВАС на всеки 6 месеца

Попитан от Галина Карагьозова какво има предвид под "контрол над случайното разпределение на делата", споменат в концепцията му, Георги Чолаков уточни, че възнамерява на всеки 6 месеца да прави проверка на системата за разпределяне на делата във всяко отделение.

Съдия Чолаков започва работа в системата като районен съдия в Котел, а през 1993 г. отива в Сливен, където става председател на Районния съд. През 1995 г. става адвокат, какъвто е до 2007 г., след което се връща отново в съдебната система. След конкурс на 1 март 2007 г. Чолаков започва работа като административен съдия в Сливен. През октомври същата година е командирован в Административен съд София-област. Две години по-късно отново напуска системата и започва работа като нотариус в Балчик.

През 2012 г. се явява на външен конкурс и така отново се връща в съдебната система, но вече във Върховния административен съд. От 1 юли 2013 г. Георги Чолаков става ръководител на Второ отделение на ВАС.

Съдия Янкулова има 28-годишен юридически стаж, от които 11 години е правораздавала във Върховния административен съд. Работила е на районно, окръжно и върховно ниво. Оглавявала е първото в страната самостоятелно обособено административно отделение, което е било в Софийския градски съд, била е и заместник-председател на съда.

От 1998 г. е във ВАС, като през 2001 г. става зам.-министър на отбраната, а впоследствие и зам.-министър на вътрешните работи. След това се връща във ВАС, където гледа данъчни дела, дела по ЗЗК, лицензии, спорове по решения на Висшия съдебен съвет и др. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. trezwomislesht
  #7

  ВСС игнорира съмнителни сделки, един университет игнорира МОН и присъжда титла на ректора си... А къде е прокуратурата да се самосезира както прави при незначителни престъпления? Къде е финансовия контрол, къде са всички органи следящи за реда и почтеността в страната? Заспали или приспани?

 2. lz13
  #6

  Извинявам се обикновено не държа такъв език, но този мишок ме предизвика с нахалството си.

 3. lz13
  #5

  Ало, мишок не нормално е вашата престъпна партия да иска властта след като се е провалила от всякъде и два пъти е искала да затрие България. Анадъмо комунистически боклук.

 4. lz13
  #4

  Нищо ново под слънцето, избора беще ясен от самото начало, кой би допуснал че ВАС ще се оглави от независим от боко съдия.

 5. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #3
 6. Територия на Мики Маус
  #2

  Немарално не значи незаконно! Всичко неморално е законно при демокрацията! Немокралните ги издигат!

 7. trezwomislesht
  #1

  Искам да обърна внимание на модераторите или лицата отговарящи за реда при постване на коментари за непристойния език на някои от постващите, който се неглижира от тях противно на твърденията в преамбюла към мястото за дискусии. Мога да цитирам конкретно имената на някои самозабравили се "писачи", които като не могат да намерят подходящи аргументи за защита на мненията си използват гнусотии като определения за пишещите с противно мнение, обиждат България и българския народ, преименуват нехаресвани

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.