ВСС игнорира всички скандали около Владимира Янева и я повиши

Само Калин Калпакчиев отчете от съвета наказанието на шефката на СГС за 43 забавени дела

Владимира Янева. Снимка: БГНЕС

Близката семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева успешно продължава да расте в съдебната йерархия и при новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Кадровиците в съдебната власт я повишиха в ранг "върховен съдия" в четвъртък с 16 гласа "за", трима "против" и четирима въздържали се, игнорирайки множеството публични скандали, в които тя успя да се забърка от лятото на 2011 г., когато очаквано оглави СГС.

Искането на Янева по достойнство да бъде оценена високата ѝ квалификация и образцовото изпълнение на служебните ѝ задължения (каквито са изискванията на Закона за съдебната власт за подобно повишение – бел.ред.) не бе възпрепятствано дори от факта, че преди две години Инспекторатът към ВСС установи, че е забавила 43 дела, а съветът ѝ наложи най-лекото наказание "забележка", което тя дори не обжалва.

В защита на желанието на шефката на СГС да добие ранг на върховен съдия се изказаха Даниела Костова, Мария Кузманова, Милка Итова и Светла Петкова, които винаги демонстрират единодушие с мнозинството в съвета.

Срещу повишението на Янева пък бе обичайният "заподозрян" Калин Калпакчиев, който единствен припомни на колегите си констатациите на Инспектората от 2011 г. Както и по време на процедурата по избор на главен прокурор обаче, вместо да предизвика дебат по качествата на конкретния магистрат, изказването му провокира единствено нападателни реакции.

Главният съдебен инспектор с изтекъл мандат Ана Караиванова дори не пожела да защити работата на собствените си подчинени и обяви, че пасивите от "забележка"-та на Янева вече би трябвало да са заличени, обезсмисляйки напълно по този начин констатациите на органа, който все още оглавява, макар и в нарушение на конституцията (парламентът вече 10 месеца не може да събере квалифицирано мнозинство, за да назначи неин наследник – бел.ред.).

Даниела Костова пък реши да похвали шефката на СГС за това, че нямала нито един отменен акт. Случайно или не тя обаче не спомена и дума за обстоятелството, че Янева работи при изключително намалено натоварване – не е поемала нови казуси от средата на 2011 г. до края на първото тримесечие на 2013 г., за да може да доизгледа делата, разпределени ѝ преди да оглави Градския съд, писа през юли т.г. сайтът "Съдебни репортажи".

Придържайки се към лековатия си стил на работа ВСС не обърна никакво внимание и на друга още по-скорошна медийна публикация, посветена на "безупречната" дейност на Янева като съдия. Шефката на СГС е писала мотиви за присъда година и 4 месеца, а за други две дела са ѝ били нужни съответно 9 и 10 месеца, съобщи в началото на септември т.г. в. "Сега". Тази информация обаче така и не провокира реакция от страна на съвета.

Репутацията на Владимира Янева обаче съвсем не се изчерпва само с тези особености, въпреки че очевидно ВСС трайно е решил да не обръща особено внимание на имиджа, който съдебната началничка създава на системата.

Както Mediapool нееднократно писа, още след избора си за председател на СГС (който сам по себе си бе скандален и стана повод Галина Захарова и Капка Костова демонстративно да напуснат стария състав на съвета – бел.ред.), съдийката се забърка в друг грандиозен скандал, след като стана ясно, че е поела едно от делата по аферата "Софийски имоти", въпреки че през май 2002 г. е сключила от името на баща си две сделки за покупка на имоти от общинското дружество.

В следствие на скандала Инспекторатът към ВСС започна проверка на цялата наказателна колегия в СГС, като Караиванова тогава посочи абсурдния аргумент, че не работела по доноси. В крайна сметка Янева бе наказана най-леко от колегите си, въпреки че бе с най-много забавени дела заедно с уволнената впоследствие и след рова възстановена на работа от Върховния административен съд (ВАС) Мирослава Тодорова.

Няколко месеца по-късно името на шефката на Градския съд отново доби негативна популярност, след като стана ясно, че е писала писмо до тогавашните ръководители на МВР и ДАНС – Цветан Цветанов и Константин Казаков, в които им дава ценни съвети, как да манипулират статистиката от използваните специални разузнавателни средства.

Според текста на документа, с който Mediapool разполага, Янева бе посъветвала двамата да използват максималния законов срок от два месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС-та с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. "Използването на по-къси срокове на практика също води до увеличаване броя на издадените разрешения", аргументираше идеята си Янева, въпреки че подобни консултации, меко казано, не влизат в длъжностната ѝ характеристика на председател на СГС.

В края на 2012 г. решение на Софийския апелативен съд по казус, гледан на първа инстанция от Янева, разкри още една гледна точка към професионалните ѝ качества. Дело за убийство бе върнато за ново разглеждане заради непреодолими процесуални нарушения, сред които незаконно приобщени свидетелски показания от досъдебната фаза и липса на каквито и да е мотиви за размера на наказанието и доводите за определяне на присъденото обезщетение.

Въпреки всички тези факти, известни не само на членовете на ВСС, но и на тази част от обществото, която активно се интересува от случващото се в съдебната власт, съветът безпроблемно продължи практиката на предшествениците си да толерира израстването в кариерата на Владимира Янева, което в случая ще изравни заплатата ѝ с тези на съдиите във ВАС и Върховния касационен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?