ВСС иска да си купи коли с кожен салон в бежов цвят

ВСС иска да си купи коли с кожен салон в бежов цвят

Новите 13 автомобила, които ще ползват членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), задължително трябва да са с кожен салон в бежов цвят. Това става ясно от документацията на обществената поръчка за автомобилите, съобщава специализираният сайт "Де факто".

Другите екстри, които искат кадровиците на съдебната власт, са автопилот, система за измиване на фаровете, система за следене на налягането в гумите, система против потегляне по наклон, навигационна система с карта за България, подгряване на предни и външни задни седалки, система за разпознаване на умора във водача, сензор за дъжд и други.

Peшeниeтo зa oбявявaнeтo нa oбщecтвeнaтa пopъчĸa бe взeтo oт Плeнyмa нa BCC нa 7 юни, а кpaйният cpoĸ зa пoлyчaвaнe нa oфepти изтече на 17 юли.

ВСС търси да купи общо 50 автомобила за нуждите на съдебната власт. За останалите 37 коли, които ще бъдат раздадени на съдилищата и прокуратурите в страна, няма толкова завишени изисквания.

Поръчката бе със заложената средна цена на автомобил 40 500 лв. Толкова струва приличен автомобил в средния клас. Общата стойност на търга е за над 2 милиона лева.

ВСС обяви поръчката с аргумента, че автопаркът е остарял – средната възраст на автомобилите в системата била над 10 години. След като новите бъдат купени, старите автомобили, които все още стават за нещо, ще бъдат разпределени на съдилища и прокуратури, които имат нужда от тях.

Членовете на ВСС използват "Фолксваген Пасат" на малко над 5 години. Служебните автомобили вървят с шофьори на щат към съдебния съвет.

В началото на май ВСС се хвана да пише стратегия как да подобри енергийната ефективност на съдебната система. Това включва от поставяне на соларни панели върху покривите на съдебните палати до покупка на електрически автомобили. Една от причините е, че пътуването с коли с двигател с вътрешно горене излизало много скъпо.

За 40 500 лв без ДДС обаче е невъзможно да се купи електрически автомобил, който да има размера на колите с конвенционални двигатели. Така ВСС реши да инвестира парите в бежови кожени салони.

Споделяне

Още от България