ВСС иска обяснение от вицепремиера Панайотов за орязаните правомощия на следствието

Висшият съдебен съвет кани вицепремиера Пламен Панайотов на заседанието си в четвъртък, за да обясни мотивите на правителството за промени в НПК, които предвиждат 95 % от следствените дела да бъдат прехвърлени към МВР.

Панайотов заедно с министъра на правосъдието Антон Станков е вносител на промените, които според следствието и магистратите ще доведе до ликвидиране на следствието.

В множество изявления за медиите вътрешният министър Георги Петканов обяви, че дознателите в МВР са в състояние да се справят с по-голяма част от разследванията и изтъкна, че те са квалифицирани, имат юридическо образование, а не са полицаи, както бе преди години. Той отхвърли обвиненията на следствието, че дознателите не биха могли качествено да водят разследванията. Като основен аргумент за прехвърлянето на правомощията от следствените служби към дознателите.

Петканов посочи кратките срокове за водене на делата, които съществуват в МВР за разлика от възможността в следствието те да бъдат удължавани с месеци и години.

Бързото и ефективно разследване и правосъдие е ангажимент, поет от правителството при затварянето на преговорна глава "Правосъдие и вътрешен ред" за членството ни в ЕС.

Петканов отрече с промените в НПК да се цели закриване на следствието. Магистрати обаче смятат, че като им бъде оставен минимален процент от дела - за шпионаж или измяна, те на практика ще останат без работа и този институт ще бъде обезличен.

Споделяне

Още от България