ВСС иска отвод на съдията по делото на Мирослава Тодорова заради конкурс

Мирослава Тодорова

Представителят на Висшия съдебен съвет поиска отвод на съдията докладчик по делото на Мирослава Тодорова срещу наложеното ѝ от ВСС понижение в длъжност, съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

 

Причината е, че съдия Александър Еленков от Върховния административен съд е бил номиниран през миналата година от група съдии за наградата "юрист на годината", присъждана от сайта "Правен свят". Сред тези съдии бе и самата Мирослава Тодорова

 

Еленков бе предложен от 25 съдии от страната като достоен за приза с мотив, че работата му като съдия във ВАС е довела до положително преосмисляне на практиката на ВСС по редица въпроси.


Съдебният състав по делото от съдиите Александър Еленков, Атанаска Дишева и Мирослава Керимова отхвърлиха искането на ВСС. Съдът изтъкна, че номинацията все още не означава присъден приз, а наградата се връчва по решение на жури, организирано от сайта "Правен свят".

 

Съдия Мирослава Тодорова съди ВСС заради решението да я изпратят да правораздава в Софийския районен съд като наказание за нейно старо прегрешение – бавното написване на мотивите по две дела. Съдебният съвет в предишния му състав уволни Тодорова за това нарушение, но тя спечели делото в съда и бе върната на работа като съдия в Софийския градски съд.

Кадровиците на Темида трябваше да решат какво ново наказание, по-леко от уволнение, да наложи на бившия председател на Съюза на съдиите в България. ВСС се спря на следващото най-тежко – понижаване в длъжност, макар че дисциплинарният състав по нейния казус бе предложил да ѝ се намали заплатата.

Споделяне

Още от България