ВСС иска озаптяване на атаките срещу съдии и прокурори със затвор

ВСС иска озаптяване на атаките срещу съдии и прокурори със затвор

Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска въвеждане на затвор за неправомерните критики към работата на магистрати от страна на медии, граждани и политици. Много спорното предложение е записано в стратегически документ на ВСС, наречен "Стандарти за независимостта на съдебната власт" , който бе приет във вторник.

Според ВСС престъпление срещу правосъдието трябва да бъде всяка "неподобаваща" атака (или неправомерно влияние) срещу магистрат във връзка с работата му. Дава се пример със законодателството на Босна и Херцеговина, където клеветническите атаки срещу съда са престъпление.

В документа се предлагат и промени в Закона за съдебната власт, които са в същата посока. Например, всеки съдия и прокурор, който сметне, че е с уязвена независимост или професионална репутация, да може да поиска проверка от ВСС. Магистратите и сега могат да правят това, но новото е, че проверката ще става задължителна, т.е. ВСС няма да може да игнорира молбата.

След края на проверката съдебният инспекторат ще може да сезира прокуратурата за започване на дело срещу агресора, който е причинил дискомфорт на съдията.

С тези предложения Съдийската колегия на ВСС нагазва в дълбоко в отношения, които са ѝ твърде непознати. Институцията дори се напъва да създава "нормативни гаранции за обективното медийно отразяване на дейността на съда", което звучи като опит за налагане на цензура, докато заплахата със затвор може да се определи като опит за налагане на автоцензура върху медиите.

На този фон в "Стандартите за независимостта" се казва, че съдиите трябва да приемат, че са публични личности и да не бъдат "прекалено чувствителни към критика и негативни коментари". И докато това е пожелание, защото никой не може да забрани на съдията да се обижда, то медиите и гражданите са заплашени с прокуратурата.

Съдийската колегия изработи "Стандартите" като реакция на бруталните кампании срещу съдии през последната година. Последният пример дойде от телевизията на партия "Атака" – "Алфа". В продължение на три дни телевизията пускаше надпис под портрета на съдия Николай Василев - "Корумпираният съдия от Софийски районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан".

Преди това сайтът ПИК проведе цяла кампания срещу съдия Силвия Хазърбасанова от Софийския районен съд. Агресивните публикации на сайта, граничещи с клеветническа атака, бяха предизвикани от решението на съдията, с коeто тя осъди сайта по дело, заведено от историка Емил Джасим за уронване на доброто му име. Сайтът обаче не спря дотук и репортери на медията започнаха да преследват съдията на работното ѝ място и около дома ѝ.

"Правен свят" на свой ред атакува трима съдии от Специализирания апелативен наказателен съд заради промяна на мярка за неотклонение на чуждестранен гражданин. Съдиите Петя Колева, Димчо Георгиев и Даниела Врачева получиха от сайта етикета "Първи оправдателен състав" на спецапелтивния съд. Съдия Полина Якимова – Илиева бе нападната от "Труд", че е част от "политическо" и "медийно" гей-лоби.

В част от тези случаи ВСС реагира и осъди посегателството срещу магистрати. В други случаи членовете на съвета отказаха и демонстрираха двоен стандарт в отношението си към собствените си колеги.

И сега съдиите имат право да се защитят срещу клеветнически кампании чрез завеждане на граждански дела за непозволено увреждане или с дела за клевета. Вкарването на нереформираната българска прокуратурата в ролята на регулатор на свободата на словото ще удари по всички медии, а не само по тези, които не спазват елементарните стандарти. Това ще направи всички журналисти заложници на настроенията в държавното обвинение.

Стандартите са изготвени от петчленна работна група с участието на представляващият ВСС Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев. Всички те са били върховни съдии преди да станат членове на ВСС.

Работната група подчертава, че съдебната власт зачита свободата на словото и на медиите, но това право няма абсолютен характер и с него не трябва да се злоупотребява. Тяхната идея е магистратите да бъдат защитени само от "злостни атаки". Проблемът е, че дали една атака е "злостна" ще се решава от произволен прокурор, ако предложенията на ВСС бъдат приети.

В същото време "Стандартите" поощряват съдиите да обясняват на разбираем език своите решения, както и да не се крият от медиите и гражданите. Предлага се създаване на независим консултативен орган с участието на представители на медиите и съдебната власт, който да се занимава с проблемите в общуването между медиите и съда. Такъв орган има в Дания.

Споделяне

Още от България