ВСС иска разрешение от Пеевски, за да обяви статута му на магистрат

Съветът мълчи дали следователят е несменяем и дали работата му е оценявана

ВСС иска разрешение от Пеевски, за да обяви статута му на магистрат

Висшият съдебен съвет (ВСС) е поискал разрешение от медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, за да обяви дали като следовател той има статут на несменяемост, както и дали работата му като магистрат някога е била атестирана.

Това става ясно от отговор на съвета до в. "Сега", изпратил няколко въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Същата позиция зае преди време и ръководството на МВР, което в отговор на запитване на в. "Капитал" по ЗДОИ колко пъти Пеевски е влизал в министерството, обяви, че той не е дал разрешение тази информация да се съобщава публично. Питането бе във връзка със задочната размяна на реплики между ексшефа на МВР Цветан Цветанов и главният прокурор Сотир Цацаров, че са били заедно с Пеевски в кабинета на министъра.

Ако няма статут на несменяемост, хипотетично Пеевски може да бъде махнат от следствието в момента, в който се опита да се върне в него след края на мандата си като народен представител, припомня всекидневникът.

"Решението да се иска съгласието на Пеевски е абсурдно. Исканата информация е публична и за това има съдебна практика. Тъй като надделява общественият интерес, няма нужда да се иска разрешението на лицето", коментира пред изданието адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация".

33-годишният Пеевски е следовател от 2005 г., когато влезе в магистратурата с помощта на известния с близките си отношения с ДПС тогавашен шеф на националното следствие Ангел Александров. Медийният бос обаче е работил като следовател само няколко месеца тъй като първо бе зам.-министър в кабинета "Станишев", а след това на два пъти – депутат.

Питането на в. "Сега" визира законовата възможност всеки съдия, прокурор или следовател да получи статут на несменяемост, след като натрупа 5-годишен стаж в съдебната власт и бъде атестиран. Той осигурява на магистратите гаранция, че могат да бъдат освободени от системата само при пенсиониране, оставка, осъждане, болест, смърт или тежки етични нарушения.

По неофициална информация на изданието обаче, Пеевски няма такъв статут и работата му като следовател никога не е била оценявана.

Така срещу него хипотетично би могла да бъде образувана дисциплинарно производство заради трайна невъзможност да изпълнява служебните си задължения. ВСС вече е образувал подобно производство – срещу съдийка, която от няколко години не е на работа заради участие по международни проекти. Ако бъде уволнена, нейният казус би могъл да послужи като прецедент и в случая с Пеевски, пише още всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?