ВСС иска спешна среща с премиера заради взрива в окръжната прокуратура

Висшият съдебен съвет единодушно реши днес да поиска среща с премиера, с председателя на парламента и министрите на вътрешните работи, на финансите и правосъдието заради вчерашната експлозия в сградата на окръжната прокуратура в столицата.

Вчера по обяд, в сградата на софийската окръжна прокуратура на ул."Позитано"24 избухна самоделна бомба.

Според висшите магистрати са необходими спешни организационни и финансови мерки за осигуряването на охраната на съдебните сгради и на магистратите. Членовете на съвета предлагат на финансовото министерство да намери средства за възстановяване на сградата на окръжната прокуратура, където стана експлозията, тъй като бюджетът на съдебната власт е силно ограничен.

Правителственият говорител Димитър Цонев не отговори на въпрос на Mediapool кога министър-председателят ще намери време да се срещне с висшите магистрати. Преди няколко месеца ВСС покани премиера на среща заради изявления на министрите Николай Василев и Меглена Кунева, че съдебната система пречи на инвестициите в България. По-късно бе отправена и втора покана към Сакскобургготски заради орязания от правителството бюджет за съдебната власт. От Министерски съвет обещаха, че такава среща ще се състои, но до този момент разговор не е проведен.

Членовете на Висшия съдебен съвет днес остро осъдиха бомбения атентат в сградата на окръжната прокуратура в София. "Този недопустим акт на посегателство срещу държавността в Република България носи всички белези на терористично действие", се казва в обръщение на ВСС, прието на днешното заседание.

Според висшите магистрати взривът е следствие от постоянно нарастващото напрежение срещу съдебната система и посегателството спрямо отделни магистрати. "В последните години сме свидетели на многобройни неразкрити бомбени заплахи срещу съдебни сгради и посегателства върху личността и имуществото на съдии, прокурори и следователи", се казва още в обръщението. През декември 2002 г. бе убит висш български магистрат. Сега по същество се посяга върху съдебната система като цяло, се казва още в обръщението на ВСС.

В обръщението се казва, че това е резултат и от продължителното насаждане в общественото съзнание на негативно отношение спрямо съдебната система от отговорни представители на висши държавни институции, включително от системата на МВР и Министерския съвет. Висшите магистрати са реагирали остро при всеки такъв случай съобразно възможностите си, но това не е довело до адекватни действия от страна на другите две власти.

Говорителката на ВСС Светла Иванова каза пред журналисти, че текстът на обръщението е изготвен от членовете на съвета съдия Нели Куцкова и прокурорът Росен Димов, по предложение на председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?