ВСС избра Бойко Найденов за втори мандат начело на следствието

Съветът отряза желанията за кадрови бонуси

Бойко Найденов

Бойко Найденов спечели доверието на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бе избран за втори мандат начело на Националната следствена служба (НСлС). Той спечели 18 гласа в своя полза срещу 7 за конкурента му Евгени Диков от Върховната касационна прокуратура.

Вотът за шеф на следствието може да се приема като ясен сигнал, че новият Висш съдебен съвет има стабилно мнозинство, което е способно да наложи своя фаворит за поста на главен прокурор.

Дебатът, предшестващ избора, продължи безпрецедентно дълго – около 4 часа. С това членовете на ВСС показаха привидно желание за прозрачност и дебат при ключовите назначения в системата. Това бе и последното гласуване, в което участва в качеството си на главен прокурор Борис Велчев. Той подкрепи безрезервно Бойко Найденов и успя да го наложи във ВСС с подкрепата на шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.

Евгени Диков бе подкрепен от четирима съдии и от представителя на следствието в съвета Румен Георгиев. От изказването на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев се разбра, че той по-скоро симпатизира на Диков, но така и не обясни как смята да гласува.

Представянето на Бойко Найденов пред ВСС започна с припомняне на кошмарния имидж на следствието преди пет години и скандала "Р. Овч.", в който бяха замесени редица следователи. След като обясни, че не е допуснал подобни неща по време на мандата си, Найденов заяви, че ще работи за създаване на малка група добре подготвени разследващи магистрати, които да работят по едни от най-тежките дела в системата.

Евгени Диков от своя страна каза, че иска да развива екипния принцип при работата на следователите и да им осигури равномерно работно натоварване.

Главният прокурор Борис Велчев намери ласкави думи и за двамата кандидати. Първо обяви Найденов за изключителен професионалист и много почтен човек. "Никога не му е липсвал нито кураж, нито професионализъм, а и никога не сме се съмнявали в неговата почтеност", обясни Велчев. Той обаче каза същото и за Диков.

Велчев допълни, че надали има прокурор във ВКП, който да се ползва с повече уважение от колегите си, от Диков. Той имал и персонална заслуга за много от успехите на прокуратурата по тежките дела, каза още Велчев, но подчерта, че подкрепя Найденов.

Кандидатурата на Бойко Найденов бе издигната от седем члена на ВСС, а тази на Диков - от петима. Повечето от тях взеха думата и се опитаха да убедят колегите си в своите мотиви, но накрая вотът не може да бъде обърнат и Найденов очаквано спечели.

След избора новият стар шеф на следствието заяви, че прокуратурата ще протестира оправдателната присъда по делото за "абсолютния престъпник", което се води срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. В отговор на въпрос дали има доверие на следователя Петьо Петров, който е основен свидетел на обвинението по това дело, Найденов заяви, че има доверие на всички следователи.

"Ще продължаваме да даваме дела на следователите с идеята те да ги свършат добре, ако ли не, ще се разделяме", каза Найденов. Той изрази и очакванията си процедурата за избор на главен прокурор да бъде драматична, тъй като изискванията за този избор трябва да бъдат много по-високи и много по-сериозни от тези за шеф на следствието. Според него главният прокурори трябва да бъде "ангел”. "Който и да бъде номиниран, винаги ще има лични нападки, тъй като нещата ще бъдат и политизирани, дано изберем най-добрия човек", каза още Бойко Найденов.

В четвъртък ВСС отхвърли желанията на членовете на своя предишен състав Петър Стоянов и Димитър Фикиин да бъдат назначени на по-високи постове в система от тези, които са заемали, преди да влязат в съвета. След разпускането на стария ВСС повечето от магистратите в него поискаха да се върнаха на старите си постове. Стоянов и Фикиин обаче поискаха кадрови бонуси. Първият поиска място във Военно-апелативния съд, след като преди това бе във Военно-окръжния съд във Варна. ВСС го назначи във Военно-окръжния съд в София, защото във Варна нямаше щатна бройка. Фикиин бе върнат на мястото си във Военно-апелативния съд, въпреки че искаше да стане съдия във ВКС.

Споделяне

Още по темата

Още от България