ВСС избра "човека на Бойко" за свой представляващ

"Това е провокация", възмути се Борисов и се обяви за отчетност и децентрализация на прокуратурата

Димитър Узунов, Бойко Борисов и Яне Янев. Узунов е бивш председател на Районния съд в Сандански, откъдето е и Янев. Снимка: Биволъ

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) избра сочения за "човека на Бойко" във ВСС Димитър Узунов за представляващ съвета. Решението, взето в сряда с извънредно внесена точка в дневния ред, пасва идеално в оформения образ на ВСС като "прислуга" на изпълнителната власт. Смяната на досегашния представляващ Соня Найденова стана дори без фасадна процедура, а бе наложено от раз и без каквито и да основателни мотиви, с което задълбочи напрежението във ВСС, ескалирало покрай "SMS-гейта".

Бойко Борисов определи случилото се като "провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите". В изявлението си, помесено във Фейсбук, той се оплака, че отново се намесва името му, и заяви: "...нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма."

"Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата", допълва той без да уточни кои "определени кръгове" има предвид и без да отправи и най-малък упрек към извършилото тази "провокация" желязно мнозинство във ВСС.

"За" Димитър Узунов гласуваха 13 членове на ВСС, в това число главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Петима членове на ВСС напуснаха залата в знак на несъгласие с тоталитарните подходи на мнозинство при обсъждането на толкова важни въпроси за съдебната власт.

Решението бе внесено като допълнителна точка, извън официално раздадените на журналистите допълнителни точки, които са съгласувани между всички членове на съвета. По-късно се разбра, че 12 членове на ВСС са се събрали и са решили да сменят Найденова, а останалите са научили за подготвения пуч едва на заседанието.

В последните два месеца Найденова показа, че не подкрепя политиката на мнозинството във ВСС, но най-видимият ѝ "грях" е, че определи като недопустим изпратения преди седмица SMS до Борисов. Соня Найденова дори настоя всички членове на съвета да покажат разпечатки от телефоните си, за да се види кой е писал на премиера.

Димитър Узунов, близък до премиерския съветник Яне Янев, пък блесна в записите "Яневагейт", в които бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева твърди, че той е човекът на Борисов във ВСС, "с който комуникира и за всичко той му отговаря". Според съдийката именно Узунов е ходатайствал пред Борисов тя да не бъде "опраскана".

Бившият правосъден министър Христо Иванов директно обвини Узунов, че той е авторът на SMS-а до Борисов. В резултат на съобщението, от чиято граматика е видно, че е написано от член на съвета, премиерът отиде неканен на заседанието на ВСС миналия четвъртък и влезе в саморазправа с председателя на ВКС Лозан Панов.

Узунов е бивш шеф на районния съд в Сандански и много близък до премиерския съветник Яне Янев, който обяви, че той е пратил SMS-а на Борисов.

Соня Найденова коментира пред медиите, че рокадата най-вероятно е предизвикана от позицията ѝ за SMS-ът на Бойко Борисов.

На въпрос смята ли, че това е наказателна акция срещу нея, тя отговори: "Може и така да изглежда."

Тя обаче допълни, че се сеща за много свои становища, изказвани в залата и извън нея, които след това са се разминавали с решенията, вземани от ВСС. Найденова се зарече, че ще продължи да изразява позицията си по важни въпроси.

По-късно в сряда Съюзът на съдиите в България осъди непрозрачния избор на Димитър Узунов и го призова да покаже разпечатка на есемесите си.

Без мотиви

Несъгласните във ВСС бяха скандализирани не толкова от предложението за назначаването на Димитър Узунов, а от начина, по който това се прави - абсолютно непрозрачно и без никакви мотиви за смяната на Соня Найденова. Хардлайнерът на мнозинството Светла Петкова посочи, че смяната се налага заради "огромните структурни и функционални задачи" на съдебната реформа. С досегашните си действия Узунов винаги е показвал, че е срещу съдебната реформа, както тя фигурира в приетата от Народното събрание стратегия на Христо Иванов.

Светла Петкова започна да изброява качествата на Димитър Узунов - конструктивност, диалогичност, точност, акуратност, ефективност и административен опит. Тя му приписа заслугите за увеличаването на бюджета на съдебната власт тази година, въпреки че тежките преговори с финансовото министерство бяха изнесени от Лозан Панов, Сотир Цацаров и Соня Найденова.

В така представените мотиви от Светла Петкова нямаше нито дума защо се предлага смяната на Соня Найденова.

Режисиран фарс

"Смятам да напусна. Не смятам да участвам в предварително режисиран фарс. Това е решение, което е провокация към здравия разум, обществото, българските граждани, взето по безпардонен начин. От тази зала вее тоталитарен хлад. Тук чуждо мнение не се търпи. Как е възможно чуждото мнение до такава степен да е способно да доведе до ярост мнозинството в тази зала. Дори и в момента. За мен тази демонстрация на сила е необяснима. Решението вече е взето, но извън тази зала. Не е възможно тук да се води демократичен диалог", каза членът на ВСС от съдебната квота Калин Калпакчиев.

Неговият пример бе последван от Галя Карагьозова, Юлия Ковачева, Магдалена Лазарова и Камен Иванов. В залата останаха 15 души. Против решението на мнозинството се обявиха още Юлиана Колева и Каролина Неделчева, но те участваха в гласуването.

Ковачева обяви, че решението цели да покаже, че във ВСС чуждото мнение няма никакво значение. Магдалена Лазарова, която твърде често е част от решенията на мнозинството, този път също бе скандализирана и предупреди, че така решението ще навреди на имиджа на съдебната власт:"Аз не откривам мотиви защо се предлага да се смени Соня Найденова. Тя не ме е разочаровала като представляващ. Намирам случващото се за меко казано обидно. Не виждам смисъл от присъствието си в тази зала."

Самата Соня Найденова излезе, казвайки само, че не разбира защо никой дори не ѝ е дал възможност да зашити своята работа през последните три години и половина.

"Можеше да се запази някакво приличие. Този представляващ член на ВСС (Соня Найденова) беше избрана от същите тези хора (които сега предлагат смяната й). Причината за нейната смяна е, че тя започна да изразява собствено мнение. Именно тук се крие разковничето. Въпреки това, можеше да се проведе поне някаква фасадна форма на избор. А сега без дебат ни се предлага човек, който не излиза от страниците на медиите. Не мога да се съглася. Нямам място в тази зала", обясни Галина Карагьозова.

Това е демокрацията

"Отговорът на въпроса какво налага смяната се съдържа в мотивите. Няма време за бавене. Тука трябва действие, а не приказки, да не се поддаваме на натиска на улицата....", бе отговорът на Светла Петкова, която заключи: "Това е демокрацията."

Галя Георгиева от мнозинството каза, че никой няма нищо против работата на Соня Найденова и дори ѝ благодари, но без да обясни защо изведнъж е сметнала Узунов за по-подходящ.

Милка Итова допълни, че през последните 3 години членовете на ВСС са се опознали по-добре, разбрали са кой какви качества има, а Узунов сега изглежда като подходящ за "обединител на членовете на ВСС".

Румен Боев настоя да не се дава толкова голяма тежест случващото се. "С какво се нарушава демокрацията? Събираш гласовете и толкова. Какво има да обсъждаме дълго и продължително? Или събираш гласовете, или не. Какво има толкова. Няма защо да обсъждаме тази част със Соня Найденова. Благодарим ѝ и толкова. Въпросът е кой има ресурс да ни обедини. Това стана видно, стана ясно, по линия на няколко случая, кой защитава позиция на съвета, както е гласувана. По-големият ресурс е на Димитър Узунов", каза Боев. Така той единствен призна, че причината за смяната на Соня Найденова е нейната критична позиция към решенията на мнозинството.

След Боев думата взе Ясен Тодоров, който даде своя незаменим принос към дискусията с думите: "Малцинството се опитва да диктува чрез напускане на зала. Това саботира работата на органа. Какво е виновен г-н Узунов, че е във всички медии? Проблемът е на медиите, те трябва да пишат нещо".

Единствената останала в залата несъгласна бе Юлиана Колева, която е бивш депутат от ГЕРБ. Тя каза: "Аз съм обидена, че никой не ме е питал дали имам или нямам нищо против г-н Узунов да ме представлява. Това е естествена реакция на колегите, които излязоха. Веднага се внася това предложение и веднага се разглежда, без да се обясни на останалите какво точно налага да се гласува веднага. Никой не реши да обясни на останалите, които със слабо развитите си мозъци явно не са способни да разберат какво точно ще ощети ВСС, ако тази точка не се разглежда веднага".

Борисов се възмути: Това е провокация

"Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма. Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име", обяви премиерът в социалната мрежа.

"Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата", допълва той.

Според Борисов са необходими "действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система".

"За промени в Конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт", казва още Борисов. Той за пореден път повтаря тезата си, че конституционните промени са били вид "бонус" към ангажимента за реформа и по този начин на практика омаловажава отказа от качествени промени, които бяха спрени от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Отчетност и децентрализация на прокуратурата

По-нататък премиерът повтаря за пореден път казаното от него на два пъти във вторник относно продължаването на съдебната реформа. По думите му то включва: изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в конституцията. "Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и

децентрализацията в прокуратурата", казва Борисов.

После настоява Народното събрание да приеме антикорупционния закон на Меглена Кунева, изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, което да гарантира "по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайно връщане на делата за доразследване".

Борисов иска изменения в НК и изработване на Закон за мерките срещу тероризма.
"Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни", завършва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?