ВСС избра Георги Ушев за шеф на Апелативния спецсъд в нарушение на закона

Георги Ушев

Съдия Георги Ушев продължи бързо да се изкачва в йерархията на съдебната система, след като бе избран във вторник за председател на Апелативния специализиран наказателен съд. Висшият съдебен съвет предпочете него пред съдия Румяна Илиева в процедура, която предизвика тежки съмнения за нарушаване на Закона за съдебната власт.

От август миналата година съдебният закон постановява, че за председател на съд се избира съдия от същото ниво на съответния съд или по-високо такова. Единствено "по изключение" (т.е. ако няма кандидат от същото ниво) може да бъде избран съдия от по-ниско ниво – в случая районно ниво.

Георги Ушев досега бе председател на Специализирания наказателен съд, т.е. той правораздава в окръжен съд. Съдия Румяна Илиева е съдия в апелативен съд. При стриктно спазване на закона ВСС трябваше да избере Румяна Илиева или изобщо да не проведе избор, защото и двамата кандидати бяха с високи оценки за техните професионални и нравствени качества. Те нямаше как да бъдат разделени по никой формален критерий, освен нивото в системата, което заемат в момента.

Въпреки това мнозинството във ВСС избра Георги Ушев, демонстрирайки за пореден път двоен стандарт в кадруването.

Самият съдия Ушев показа, че се смята за “изключение“. Той обясни, че законът допуска ВСС да избере кандидат от по-ниско ниво, ако той е много по-добър по всички критерии от конкуренцията.

Подобен скандал се разигра през септември при избора на шеф на Административен съд – Перник (от окръжно ниво в системата – б.р.). Тогава за шеф на съда бе избрана районната съдийка Десислава Ахладова пред съдията от административния съд в града Ивайло Нинов. Загубилият кандидат подаде жалба срещу конкурса и се очакваше Върховният административен съд да укаже на ВСС как да процедира в тези случаи, но се разбра, че Нинов незнайно защо е оттеглил жалбата си.

Десислава Ахладова също не се задържа дълго време на шефската позиция. Те избра да стане заместничка на Цецка Цачева в Министерството на правосъдието.

Дебатът

ВСС проведе сравнително кратък дебат, който се фокусира върху спора дали Ушев може да бъде избран, предвид законовите ограничения. Мнозинството във ВСС не даде убедителен отговор на този въпрос. Галя Георгиева обясни, че в случая има "изключение", защото Румяна Илиева веднъж вече е била отхвърлена от ВСС за шеф на апелативния съд, т.е. ВСС не би могъл да я подкрепи сега.

На обратната позиция бяха Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Лозан Панов и Галина Карагьозова. Според тях законът не позволява Георги Ушев да бъде подкрепен.

"Те са равни по качества. Ние не можем дори да преминем към сравнение на качествата на двамата кандидати, след като законът поставя пречка", каза Калпакчиев.

Според Лозан Панов и двамата кандидати са се представили достойно и са излезли със сходни концепции.

"Управленският опит е единственото изключение (в полза на Георги Ушев), но пък другият кандидат има по-дълъг съдийски стаж. По своя характер това не е изключението, което е записано в закона. Затова аз ще подкрепя Румяна Илиева", каза Лозан Панов.

Шеметно израстване

Само преди шест месеца Георги Ушев бе избран единодушно от ВСС за шеф на първоинстанционния спецсъд. Сега той получи промоция като шеф на апелативния спецсъд.

"Правя го не от кариеристични амбиции и бягане от отговорност, а от желанието за утвърждаване на авторитета на специализираното правосъдие и доверието в него", обясни Ушев. Той обеща да засили самоуправлението в апелативния спецсъд и да предостави право на съдиите да решават много повече въпроси, свързани с управлението му. Ушев обеща да реши проблема с противоречивата практика и да засили медийната политика.

Той бе разпитван доста подробно за големия брой разрешения за специални разузнавателни средства, давани от досегашното му съдилище. Той го обясни със сложното доказване на делата срещу организираната престъпност и тероризма.

"България е пътят на терористите, нека не се заблуждаваме. Много преминаващи през България лица трябва да се следят. (Ако не даваме тези разрешения) После ще ни питат защо не се грижим за сигурността", коментира Ушев.

Той не защити прокарваната от ГЕРБ в момента поправка в закона, която ще прехвърли делата за корупция по върховете на властта от Софийския градски съд в специализирания. Според Ушев тази промяна може да бъде успешна, само ако в спецсъда започнат работа много добри съдии.

"Трябва да бъдат привлечени не просто още кадри, а добри кадри. Те трябва да бъдат привлечени със социални придобивки. Ние сме много по-застрашени от повечето ни колеги. За себе си аз нямам еднозначен отговор дали е добре всички тези дела да бъдат концентрирани в един съд. Нужен е държавнически подход", каза той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?