ВСС изхвърли от системата бившия прокурор по делото "Октопод"

Светлозар Костов отнесе най-тежкото наказание заради три нарушения

ВСС изхвърли от системата бившия прокурор по делото "Октопод"

Бившият наблюдаващ прокурор по делото "Октопод" и ексшеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов бе освободен в сряда от съдебната система с решение на прокурорската колегия във ВСС с 8 гласа "за" срещу 2 "против".

Дисциплинарното производство срещу него се водеше за три нарушения – неспазване на принципа за случайно разпределение на делата, неетично отношение към негови колеги и уронване на престижа на съдебната власт.

Костов бе уволнен две години, след като по предложение на 11 членове на съвета стана обект на дисциплинарка. Поводът тогава бяха негови медийни изяви след неуспешното му участие в конкурса за ръководител на Апелативната спецпрокуратура, спечелен от Даниела Попова. Недоволен от класирането, той обяви, че е станал жертва на променената политическа конюнктура и срещу него били впрегнати много лобита и интереси.

Твърденията му бяха последвани от писма срещу него от обвинители от спецпрокуратурата. По-късно те се оплакаха, че Костов е започнал репресии, за да открие авторите на позициите срещу него, определяйки поведението му като "лов на вещици".

Заради скандала ВСС възложи на инспектората цялостна проверка в спецпрокуратурата, която установи редица нарушения. Впоследствие Костов бе разследван дисциплинарно за неспазване на случайното разпределение на делата, за неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор, както и за липса на контрол по спазване на сроковете.

Дисциплинарното производство по втория случай доведе и до освобождаването му като ръководител на спецпрокуратурата. Върховният административен съд обаче отмени това решение на ВСС на първа инстанция, а след това петчленен състав на съда спря делото.

Третата му дисциплинарка пък бе образувана по предложение на Даниела Попова заради това, че позволил на осъдения за наркоразпространение Росен Петров-Животното да отложи влизането си в затвора по здравословни причини. Междувременно обаче той бе арестуван в Несебър и вкаран зад решетките.

В началото на октомври ВСС наказа Костов с едногодишно намаляване на заплатата с 15%, защото забавил с шест месеца дело, по което е бил определен за втори наблюдаващ прокурор. В миналото той нашумя и с друг скандал, след като позира за снимка пред Бургаския апелативен съд с кънки на лед, обявявайки, че е "вързал" кънките на Максим Стависки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?