ВСС изпрати Диана Ковачева с благодарности за професионализма и отзивчивостта

Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) награди министъра на правосъдието в оставка Диана Ковачева с благодарствена грамота за проявените от нея "професионализъм", "отзивчивост" и "добронамереност". Тя бе изпратена с топли чувства от повечето членове на съвета.

Като председателстващ ВСС по право, но без право на глас, Диана Ковачева пое поста от декември 2011 година, когато бе избрана за министър на мястото на Маргарита Попова, която стана вицепрезидент. Най-запомнящото се усилие на Ковачева бе да създаде по-прозрачна процедура за избор на членовете на Висшия съдебен съвет, което се случи най-вече заради силния натиск на Европейската комисия. В крайна сметка процедурата наистина бе много по-публична, но в същата степен непрозрачна като преди, като партиите пак си разпределиха задкулисно местата във ВСС.

До края на мандата си Ковачева, която дойде от неправителствения сектор, така и не показа, че разбира какво имат предвид Брюксел и нейните бивши колеги от гражданските организации, говорейки за нуждата от "реформа из основи" на съдебна власт.

"През последните месеци минахме през много трудни моменти. Дойдох, за да ви помоля да не изоставяте една инициатива, една реформа, която започнахме, а именно темата за електронното правосъдие", каза Ковачева на сбогуване с ВСС. "Пожелавам ви само прекрасни министри на правосъдието", обърна се тя към членовете на съвета и има пожела успях.

След това представляващият ВСС Соня Найденова ѝ връчи грамота и плакет с думите: "Благодаря ви за спокойната атмосфера, която създадохте за работа"

Накрая Ковачева отправи молба към ВСС да не се отказва от идеята за електронното правосъдие и изрази съжаление, че проектът за нов Закон за съдебната власт няма да може да бъде приет от сегашното Народно събрание. Освен въпроса за електронното правосъдие, ГЕРБ не успя да реши проблемите с атестациите на магистратите и да увеличи съдебните такси.

"Във връзка с приключване мандата на правителството и в знак на благодарност за добрата съвместна работа и личния принос на министър Диана Ковачева, за професионализма, отзивчивостта и добронамереността, която неизменно проявява в своята работа, и за плодотворното институционално взаимодействие в началото на днешното си заседание ВСС връчи на министъра на правосъдието в оставка благодарствена грамота и почетен плакет", се казва в прессъобщението на ВСС по случай сбогуването с Ковачева.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?