ВСС изслушва магистратите с ″бедните″ роднини, взели имоти в Приморско

ВСС изслушва магистратите с ″бедните″ роднини, взели имоти в Приморско

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша в понеделник магистратите, чийто роднини са получили имоти в Приморско, предаде в неделя БТА като се позова на източници от съвета.

Предни няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура поема разследването за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати като нуждаещи се.

Причината да се поеме разследването от прокуратурата в София е, че се проверяват родителите им - магистрати на високи постове. Засега обвинения няма да се повдигат срещу тях заради недостиг на достатъчно доказателства.

Проверката срещу тримата съдии от ВАС - Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, както и срещу бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и председателя на САС Веселин Пенгезов е за подкуп, предоставен на трето лице (в случая - на децата им). За Генков, Урумов и Икономов е известно, че са гледали дела, по които страна е била община Приморско.

Възможно е, според прокуратурата, като председател на Военно-апелативния съд тогава Пенгезов също да е имал отношение по дело, от което да е получена евентуалната имотна облага.

Междувременно проверка на Върховната касационна прокуратура е установила спирането на проверка срещу Деница Урумова с мотива, че не била открита.

В нарушение на закона е дадено право на строеж върху земята в Приморско, защото когато са подавани документите от децата на магистратите, те не са били адресно регистрирани там. За да им се отстъпи право на строеж, е трябвало да са били жители на общината поне пет години. От чиновниците, обработили документите, също най-вероятно ще се търси отговорност, защото те дори не са проверили дали децата на магистратите имат друго жилище.

Споделяне

Още по темата

Още от България