ВСС мисли за замразяване на магистратските заплати

Бюджетната комисия на ВСС ще обсъди в сряда дали да замрази заплатите в съдебната система до края на годината, съобщиха за Mediapool от съвета във вторник.

Предложението е оформено като "мораториум върху актуализирането на основните месечни заплати на работещите в съдебната система", а мотивите са финансовата криза и рестриктивният бюджет.

След решението на бюджетната комисия, Висшият съдебен съвет трябва да обсъди въпроса на заседанието си в четвъртък. По традиция в средата на всяка година заплатите на хората в системата се увеличават според очакваната инфлация за годината. През 2010 година тя трябва да е около 2.2%.

Заплатите в системата варират от 1300 (за магистрат на районно ниво) до близо 3000 лева за върховните съдии и прокурори, без да се броят натрупванията за прослужено време в системата.

В началото на годината раздаването на коледните бонуси за магистратите предизвика сериозен скандал между съдебната и изпълнителната власт, както и значително обществено недоволство.

Въпросът се уреди след около месец препирни между вицепремиера Симеон Дянков и ВСС. Първоначално финансовият министър Дянков най-напред категорично отказа да отпусне тези пари, а после след срещи с премиера Бойко Борисов, с правосъдния министър Маргарита Попова и с магистрати, бе обявено, че средствата ще бъдат преведени.

Финансовият министър се позоваваше на Закона за съдебната власт, според който бонусите за 2009 година не могат да се платят през януари с пари от бюджета за 2010 година.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?